Mahinacije

Ovadili ruško županjo, ki se je po ovinkih dokopala do občinskega stanovanja

S.R.
16. 4. 2024, 21.01
Posodobljeno: 16. 4. 2024, 21.01
Deli članek:

Mariborski kriminalisti so zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri prodaji nepremičnine v javni lasti kazensko ovadili uradno osebo javnega prava. Po neuradnih informacijah portala necenzurirano.si gre za županjo občine Ruše Urško Repolusk.

Igor Napast
Županja občine Ruše Urška Repolusk.

Policija je danes razkrila, da so s preiskavo suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic začeli julija lani, v predkazenskem postopku so ugotovili, da je uradna oseba pravne osebe javnega prava v letu 2020 izrabila svoj položaj pri prodaji nepremičnine v javni lasti. Za to kaznivo dejanje je predpisana kazen od treh mesecev do pet let zapora. Kriminalisti so poleg osebe javnega prava kazensko ovadili še eno fizično osebo zaradi pomoči pri tem dejanju.

Po neuradnih informacijah portala necenzurirano.si in časnika Večer gre sta zaradi nakupa občinskega stanovanja ovadeni županja Občine Ruše Urška Repolusk in njena sestra. Županja je do stanovanja prišla leta 2022, pri čemer ga je kupila pod ceno. Od občine ga je pred tem na javni dražbi leta 2020 kupila njena sestra, ki ga je nato prodala županji. Občina je takrat oglas za prodajo objavila zgolj na spletni strani in Facebooku, zaradi česar je bilo treba izvesti več javnih dražb, pri čemer je cena vztrajno padala. Končno ga je konec leta 2020 za 40.000 evrov kupila fizična oseba s stalnim prebivališčem v Nemčiji, neuradno sestra Repoluskove. Ta oseba je po manj kot letom dni stanovanje po isti ceni prodala županji.

Da je pri teh poslih prišlo do sumov nepravilnosti, je že lani ugotavljal nadzorni odbor občine Ruše, ki je preverjal pravilnost in smotrnost porabe sredstev občinskega proračuna med letoma 2018 in 2022, še poroča portal. Policija je zdaj kot kaže zbrala dovolj dokazov za ovadbo. Kot je sicer za portal Lokalec.si, ki je danes o tem poročal prvi, zatrdila Repoluskova, sama z vložitvijo ovadbe ni seznanjena in je zato ne more komentirati.

Tudi na ruški občini po poročanju STA poudarjajo, da s tem niso seznanjeni. »Občina Ruše in županja Urška Repolusk je bila seznanjena o uvedenem predkazenskem postopku v zvezi z nakupom občinskega stanovanja, ki poteka na Policijski upravi Maribor. Z vložitvijo zatrjevane kazenske ovadbe Občina Ruše ni seznanjena. Prav tako ji ni bilo vročeno nobeno pisanje Policijske uprave Maribor ali pristojnega okrožnega državnega tožilstva,« so zapisali na družbenem omrežju Facebook.

Repoluskova je na novinarski konferenci februarja letos zatrdila, da je prodaja občinskega stanovanja potekala zakonito in da sama »ni naredila nič narobe,« še poroča STA. Poudarila je, da se na javni dražbi lahko pod enakimi pogoji poteguje vsak, sama pa se je izločila iz postopka. Dejala je še, da je bilo to stanovanje vključeno v načrt prodaje že leta 2011, bilo je prazno in neobnovljeno, ni bilo neprofitno in občina je bila le delni lastnik stavbe, v katerem se nahaja.

Več informacij o mahinacijah s socialnimi stanovanji v Rušah, s katerimi je županja razburila tamkajšnje občinske svetnike, je na voljo na portalu necenzurirano.si.