Okoljski ukrepi

Vojska trdi, da dobro skrbi za Poček, a o tem mora prepričati še domačine

Jana Krebelj
16. 4. 2024, 21.44
Deli članek:

Tudi zadnji monitoring voda, ki se stekajo izpod Počka, ne kaže preseganja mejnih vrednosti nevarnih snovi. To je eden od podatkov, ki so jih lahko izvedeli obiskovalci dneva odprtih vrat osrednjega vojaškega vadišča Slovenske vojske, ki zaradi hrupa načenja živce, zaradi lege nad vodozbirnim območjem pa povzroča skrbi številnim prebivalcem Postojne in okoliških krajev.

Bobo
Namesto v Postojni je Slovenska vojska dan odprtih vrat tokrat pripravila na Počku.

Rezultate monitoringa, opravljenega oktobra lani, bodo javnosti podrobneje predstavili proti koncu tega tedna. Takrat bo mogoče izvedeti tudi kaj več o okoljskih ukrepih, ki jih načrtuje oziroma že izvaja Slovenska vojska. Meritve hrupa, ki bodo podlaga za pripravo nadaljnjih ukrepov na vadiščih Poček in Bač, so se začele aprila. V načrtu je še prečiščevanje kontaminiranega sloja zemljine, vojska pa postopoma prehaja na okoljsko sprejemljivejše vadbeno strelivo ter obeta obnovo strelišč tudi z lovilci nabojev.
Predvsem pa so ob dnevu odprtih vrat Osrednjega vojaškega vadišča Poček želeli javnosti pokazati, kako že skrbijo za okolje. »Po vsaki aktivnosti se opravi sanacija, vojska pobere vse odpadke in jih odpelje. Skrbimo za Poček in malo nas tudi boli, ko ljudje pravijo, da smo slabi gospodarji. Tudi mi živimo tukaj, naši otroci hodijo tukaj v šolo, tako da je obtožbe nekoliko težko poslušati,« je priznal poveljnik Centra za združeno usposabljanje Boško Haupt.

Vaja Jadranski udar bo vsako drugo leto

Običajno dan odprtih vrat pripravijo v postojnski vojašnici, tokrat so ga na Počku prav za namenom, da bi domačinom lahko pokazali, kje in kako delajo, zainteresiranim pa tudi omogočili vožnjo z vojaškimi vozili. Na Poček so se tokrat z okrašenimi vozovi pripeljali tudi naborniki generacije 2006. Ni se bilo mogoče izogniti vtisu, da fante in dekleta, ki so jih spremljala, bolj kot služenje v Slovenski vojski zanimata pivo in zabava.

Poleg novopečenih vojaških obveznikov pa so na Poček posebej vabili tudi učence ter ravnatelje okoliških vrtcev in šol. »Opažamo, da se je komunikacija vojske s šolskim sistemom okrepila. Zagotovo je prenos informacij bistveno boljši, kot je bil. Verjamem, da junija tako velikega hrupa, kot je bil lani, ne bo, kaj se obeta naprej, pa ne vem,« nam je povedala direktorica Šolskega centra Postojna Helena Posega Dolenc.

Sašo Švigelj
Slovenska vojska postopoma prehaja na okoljsko sprejemljivejše vadbeno strelivo.

Slovenska vojska velike mednarodne vaje Adriatic strike oziroma Jadranski udar, ki je lani junija povzročila takšen hrup, da v šolah niso mogli izvajati pouka, dijaki pa niso mogli v miru opravljati mature, letos sploh ne bo izpeljala. Vaja bo pri nas očitno potekala vsako drugo leto, kot je bilo razumeti na predstavitvi na Počku, pa o obsegu in terminu vaj odloča politika, in ne vojska.
Da je informiranje šol o dogajanju na vojaškem vadišču steklo in da je to pozitivna sprememba, pritrjuje tudi ravnatelj OŠ Prestranek Goran Uljan. »Dvakrat na mesec dobimo informacijo, kaj se tukaj dogaja, prej je nismo. S strani vojske je prišla tudi naklonjenost izvedbi kakšnega športnega dneva ali drugega dogodka, kar se nam prav tako zdi pozitivno,« pojasnjuje ravnatelj Počku najbližje šole. Zagotovila, da bo ostalo pri tem, pa nimajo. »Kot smo slišali, so ti plani dvo- ali triletni, te aktivnosti se bodo ponavljale in upamo, da zunaj terminov, ki so za nas kritični,« je dejal Uljan.

Med domačini ni zaupanja v vojsko

Med okoličani, ki so prišli na dan odprtega vadišča, je bil tudi Silvo Pšeničnik Sluga, Prestrančan in pobudnik dokumentarnega filma o Počku. Da si občani film, ki bi – kot pravi Pšeničnik Sluga – prikazal dejansko stanje, želijo, so pokazali s tem, ko so ga izglasovali v okviru participativnega proračuna Občine Postojna. In kakšno je dejansko stanje? »Osebno me najbolj motijo nizki preleti reaktivnih letal in vibracije ob detonacijah, ko se cela hiša strese. Otrok, star štiri leta, reče, da nam bodo podrli hišo, ko se vse zatrese in žaluzije udarjajo ob steklo. To je najbolj moteče, najbolj pa nas sicer skrbi voda,« je povedal Pšeničnik Sluga. »Kraška tla so porozna, kdaj bo onesnaženje prišlo do vode, ne vemo, je pa to samo vprašanje časa.« Zaupanje, da so monitoringi, ki jih opravlja vojska, neodvisni, je tudi pri njem načeto.

Florijana Poljšaka iz civilne iniciative Za Pivško kotlino brez streljanja v petek ni bilo na Poček. »Mi smo tako razočarani nad temi odprtimi vrati in obljubami … Zdaj so vse zožili na hrup, pridobili so mnenja šol, se zavezali, da ne bo hrupa, pozabljamo pa na čisto pitno vodo, zrak in še marsikaj drugega,« nam je povedal po telefonu. V monitoringe, ki jih naroča vojska, pa ne verjame. Pravi, da so brez pomena in da jih opravljajo po svoje. »Sebe morajo pohvaliti, da potolažijo narod, ampak tisti, ki živimo v okolici in poznamo postojnsko vodo, vemo, da je to čista laž in zavajanje ljudi.«