Domiselni goljuf

Ponaredil lastno smrt, da bi se izognil plačilu preživnine

M.G.
10. 4. 2024, 10.56
Posodobljeno: 10. 4. 2024, 11.28
Deli članek:

Moški iz Kentuckya je na sodišču priznal, da je ponaredil papirje o lastni smrti, da bivši ženi ne bi rabil plačevati neporavavne preživnine v višini 100.000 dolarjev, toda načrt je sčasoma šel po zlu.

Grayson County Detention Center
Jesse Kipf

Domiselnost nekaterih pravzaprav ne pozna meja. Vse pohvale za iznajdljivost je vsekakor treba pripisati 39-letnemu Jesseju Kipfu iz Kentuckya. Kipf je 29. marca na sodišču sicer vse priznal in se pokesal, češ, da takrat ni videl druge rešitve. Priznal je krivdo za povzročeno računalniško goljufijo in krajo identitete, saj je nedovoljeno dostopal do mrliškega registra na Havajih in se predstavljal kot zdravnik iz druge države, da bi si ustvaril ponarejen mrliški list.

Kakor je Kipf v priznanju krivde razložil na sodišču, bi naj v začetku leta 2023 izpolnil mrliški list na Havajih in sebe podpisal kot izdajatelja zdravniškega potrdila o smrti in tako pravzaprav sam potrdil lastno smrt. Pri tem je uporabil ukraden digitalni podpis zdravnika, pri čemer je navedel svoje ime, naslov in številko licence, kar je posledično pomenilo, da je bil Kipf registriran kot preminuli v številnih državnih bazah podatkov.

Kipf pa se ni ustavil samo pri tem, kasneje je vdrl še v nekaj drugih registrov umrlih v drugih zveznih državah z uporabo poverilnic, ki jih ukradel. Poleg tega je Kipf priznal vdor v zasebna podjetja in vladna in korporativna omrežja z informacijami, ki jih je ukradel drugim ter poskušal prodati dostop do omrežij kupcem na spletu, navaja sodni dokument. Sčasoma so ga pri tem početju odkrili in Kipf bo sedaj moral plačati svoji bivši ženi 116.000 dolarjev ter 200.000 dolarjev podjetjem in vladnim agencijam, ki jih je oškodoval. Grozi mu tudi do največ sedem let zapora in do 500.000 dolarjev denarne kazni na datum izreka sodbe, ki je okvirno določen za 12. april.