Retro

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

A. M.
28. 3. 2024, 17.17
Posodobljeno: 28. 3. 2024, 17.17
Deli članek:

Včeraj je v 88. letu starosti umrl Božidar Lapaine, ugledni hrvaški oblikovalec in arhitekt, član in eden od ustanoviteljev Hrvaškega oblikovalskega društva, poročajo hrvaški mediji.

Mreža dizajnerskog sjećanja
Likalnik IDEAL LG 102.

Božidar Lapaine se je rodil leta 1936 v Prijedoru. Leta 1961 je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Zagrebu, leta 1981 pa je magistriral na podiplomskem študiju Raziskovanje in izboljševanje oblikovanja na Fakulteti za organizacijo in informatiko v Varaždinu. Projektiral in realiziral je več stanovanjskih, javnih in industrijskih objektov v Zagreb in Pariz (1964-1970), nam pa je najbolj znan po svojih ikoničnih dizajnih za jugoslovanske gospodinjske aparate.

Mreža dizajnerskog sjećanja
Aquatherm EKV-52, stenski pretočni grelnik vode.

Grelnik vode Aerotherm

Grelnik 'Aerotherm' sta leta 1986 za podjetje 'Rade Končar' zasnovala Božidar Lapaine in Dunja Guberina. Gre za praktičen grelec majhnih dimenzij, ki se je uporabljal za ogrevanje manjših prostorov in dogrevanje večjih. Ohišje je bele barve, pravokotne oblike, z rjavo plastično rešetko, skozi katero se izpihuje zrak. Ohišje in rešetka sta iz izolacijskega materiala, termoplasta. Grelnik je bil proizvajan v dveh izvedbah, z enim ali dvema regulatorjema - za temperaturo in dodatno s regulatorjem časovnika. Na beograjski razstavi industrijskega oblikovanja je bil grelnik nagrajen s posebno listino Gospodarske zbornice Jugoslavije.

Likalnik Ideal LG 102

Tako videz, kot tehnologija likalnika Ideal LG 102, sta bila v veliki meri navdahnjena iz licenčnih izdelkov AEG. Proizvodnja po odkupljeni licenci je bila v Jugoslaviji pogosta praksa tudi v drugih gospodarskih panogah in način, kako zaobiti potrebo po izvirni projektni rešitvi ob pomanjkanju časa in sredstev za njeno izvedbo. Fotografijo lahko vidite na vrhu članka.

Mreža dizajnerskog sjećanja
Aerotherm, grelnik zraka.

Stenski bojler Aquatherm EKV-52

Leta 1986 sta Božidar Lapaine in Zorislav Lukić prav tako za podjetje 'Rade Končar' sprojektirala stenski bojler 'Aquatherm EKV-52'. Gre za pretočni grelnik vode, namenjen uporabi v kuhinji, katerega lego zaradi majhnih dimenzij lahko prilagodimo razporeditvi ostalih kuhinjskih elementov, najpogosteje pa je bil nameščen nad pomivalnim koritom in pod visečimi elementi. Prednost pretočnih grelnikov je v tem, da zelo hitro zavrejo vodo, zato je bilo mogoče izdelati napravo manjših dimenzij, ki jo je lažje namestiti kamorkoli v prostor. Grelec je izdelan iz toplotnoizolacijskih materialov, ki mu omogočajo vretje vode brez spreminjanja njenega vonja in okusa. Možno je bilo ogreti med 0,5 do 5 L vode, na temperaturo od 35° do 100°.