Preiskava in nadzor

Nenadna smrt sedemmesečnega dojenčka z Goričkega, videti je bil izčrpan in oslabel

Majda Horvat
28. 3. 2024, 15.09
Posodobljeno: 28. 3. 2024, 15.26
Deli članek:

Sredi februarja je v Pomurju umrl sedemmesečni dojenček kahektičnega videza, to je videza izčrpanosti in oslabelosti, je razkril časnik Vestnik. Patronažna služba ni bila obveščena o nosečnosti in rojstvu tega otroka, saj starši niso oddali uradne prijave.

Jure Kljajić / Vestnik.si
Otrok je bil ob prihodu v bolnišnico neodziven, ni dihal in je bil brez srčnega utripa.

V urgentni center Splošne bolnišnice Murska Sobota so 17. februarja z reševalnim vozilom in v spremstvu zdravnika reševalca pripeljali sedemmesečnega dojenčka. Kljub oživljanju je umrl. Iz bolnišnice so za portal Vestnik.si sporočili, da je zdravnik, ki je spremljal otroka, povedal, da so svojci poklicali reševalno službo, ker je otrok nenadoma postal neodziven in ni dihal.

Reševalna ekipa je že med vožnjo do bolnišnice otroka oživljala, postopek reanimacije so nadaljevali v urgentnem centru. Po eni uri so ugotovili njegovo smrt. Otrok je bil ob prihodu v bolnišnico neodziven, ni dihal in je bil brez utripa.

Zaradi nenadne smrti in kahektičnega videza otroka, kar pomeni, da je bil videti izčrpan in oslabel, so pristojni obvestili policijo, socialno službo in zdravnico v Zdravstvenem domu (ZD) Murska Sobota, odredili pa so tudi sodno obdukcijo in opravili pogovor s kriminalistom. »Ker nimamo poročila sodne obdukcije, o vzrokih smrti sedemmesečnega otroka ne moremo govoriti,« so pojasnili v bolnišnici.

Otrok je z družino živel na Goričkem, kjer zdravstveno varstvo zagotavlja ZD Murska Sobota. Kot pojasnjujejo v domu, patronažna služba ni bila obveščena o nosečnosti in rojstvu tega otroka, saj starši niso oddali uradne prijave. »Zaradi tega v pristojni službi ni bilo vzpostavljenega nobenega predhodnega spremljanja zdravstvenega stanja otroka. Posledično pri družini ni bilo zabeleženih obiskov patronažne službe, ki bi lahko ponudila podporo ali spremljala razvoj otroka. V času pred tragičnim dogodkom zdravstvene službe tudi niso zabeležile obravnave otroka,« so za Vestnik sporočili iz murskosoboškega ZD. 

Več o tragičnem primeru z Goričkega lahko preberete na portalu Vestnik.si.