uspela misija

Prva ladja, ki vleče barko s humanitarno pomočjo v Gazo, je raztovorila zaloge na obalo

U.C.
16. 3. 2024, 08.57
Posodobljeno: 16. 3. 2024, 09.06
Deli članek:

Španska ladja Open Arms je v torek zapustila Ciper z 200 tonami hrane, nujno potrebne za Gazo, ki je po mnenju ZN na robu lakote. S to pošiljko skušajo ugotoviti, ali so dostave po morju učinkovite, potem ko so se dostave po zraku in kopnem izkazale za težavne.

Profimedija
Prepotrebna hrana za prebivalce Gaze je bila že raztovorjena na obali.

World Central Kitchen (WCK), ki je dobavil hrano, je opravil misijo v sodelovanju z Združenimi arabskimi emirati (ZAE), da bi z barke dostavil tovor riža, moke, stročnic, konzervirane zelenjave in konzerviranih beljakovin.

Gaza nima delujočega pristanišča, zato je ekipa WCK zgradila pomol, ki izvira iz obale. Kako bo hrana razdeljena v Gazi, ostaja nejasno. Ustanovitelj WCK, slavni kuhar José Andrés, je na X  zapisal, da so vso pomoč v hrani z barke naložili v 12 tovornjakov. "Uspelo nam je!" je zapisal in dodal, da je bil to test, ali lahko v naslednji pošiljki pripeljejo še več pomoči – do "na tisoče ton na teden".

Izrael je v izjavi dejal, da so plovilo Open Arms in njegov tovor pregledali na Cipru in da so bile enote izraelskih obrambnih sil (IDF) napotene za zavarovanje obale. Poleg tega je Izrael ostro zanikal, da je kriv za pomanjkanje hrane v Gazi, saj dovoljuje pomoč prek dveh prehodov na jugu. Namesto tega je za logistične napake krivil humanitarne agencije.

Če bo ta pomorska misija uspešna, ji bodo verjetno sledile še druge humanitarne ladje kot del mednarodnih prizadevanj za večjo pomoč v Gazo. Ladje bi uporabljale novo odprto pomorsko pot za neposredno potovanje v regijo.

Poleg tega ZDA načrtujejo gradnjo lastnega plavajočega doka ob obali, da bi povečali dostavo po morju. Bela hiša pravi, da bi lahko videla dva milijona obrokov na dan v Gazo, a medtem ko je vojaška ladja na poti z opremo na krovu za gradnjo doka, ostajajo vprašanja o logistiki načrta.

Vojaške operacije in razpad družbenega reda so močno ovirali distribucijo pomoči, medtem ko je lastna proizvodnja hrane v Gazi močno prizadeta, saj so kmetije, pekarne in tovarne uničene ali nedostopne. Najhitrejši in najučinkovitejši način za prenos pomoči na ozemlje je po cesti, vendar humanitarne agencije pravijo, da izraelske omejitve pomenijo, da pride le del tistega, kar je potrebno. Svetovni program za hrano je moral začasno prekiniti svoje kopenske dostave, potem ko so se konvoji znašli pod streljanjem in ropanjem. Pošiljka iz zraka je prejšnji teden postala smrtonosna, ko naj bi pet ljudi umrlo, ko je odpovedalo padalo in jih je zadel paket pomoči.

ZN so posvarili, da je lakota v Gazi "skoraj neizogibna" brez nujnega ukrepanja, visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell pa je Izrael obtožil, da je povzročil katastrofo, ki jo je povzročil človek, in uporabo lakote kot vojnega orožja.