Vodovod sistema B

Možnost priključitve na javno omrežje ima 52 tisoč Pomurcev iz 12 občin

Damjana Nemeš
16. 3. 2024, 07.55
Deli članek:

Uradno se je zaključil projekt nadgradnje vodovodnega sistema B v Pomurju. Možnost priključitve na javno vodovodno omrežje ima po koncu vseh del skoraj 93 odstotkov oziroma več kot 52 tisoč prebivalcev dvanajstih pomurskih občin.

Loris Cipot/fotolens.si
Del projekta je bila tudi nadgradnja obstoječega vodnega vira v Fazaneriji.

S sklepno novinarsko konferenco se je tudi uradno končal projekt nadgradnje vodovodnega sistema B, v katerega je bilo vključenih dvanajst pomurskih občin – Rogašovci kot vodilna občina projekta, Cankova, Moravske Toplice, Šalovci, Kuzma, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Tišina, Puconci, Beltinci in Mestna občina Murska Sobota. Vsa dela po projektu so dokončana, pridobljena so tudi vsa uporabna dovoljenja, trenutno pa v vseh občinah poteka priključevanje novih uporabnikov. Možnost priključitve na javno vodovodno omrežje ima po koncu vseh del skoraj 93 odstotkov oziroma več kot 52 tisoč prebivalcev dvanajstih omenjenih občin. Namen regijskega projekta je bil zagotoviti prebivalcem boljšo in varnejšo oskrbo s pitno vodo.

V tako imenovani drugi fazi projekta oskrbe s pitno vodo Pomurja – sistem B je bilo na novo zgrajenih 21,7 kilometra transportnih cevovodov, 64,5 kilometra primarnih cevovodov in skoraj 108 kilometrov sekundarnih cevovodov, poleg tega še štirinajst novih objektov v sistemu. Nadgrajenih je bilo 33 obstoječih črpališč in 14 vodohranov.

Pogodbena vrednost investicije, ki je bila razdeljena v tri sklope, je nekaj več kot 27,5 milijona evrov brez davka na dodano vrednost (DDV), realizacija pa je zaradi vseh podražitev, ki so skupno znašale 4,4 milijona evrov, višja. Končna vrednost je 31,2 milijona evrov brez DDV oziroma nekaj več kot 38,1 milijona evrov z DDV. Projekt je bil sofinanciran iz Evropske unije iz kohezijskega sklada ter z državnimi sredstvi, približno osem odstotkov vrednosti, kar je približno 3,9 milijona evrov, so morale prispevati občine same. Kot je poudaril Bojan Prosič iz javnega podjetja Vodovod sistema B, jim je uspelo počrpati toliko evropskih sredstev, kot jih je bilo mogoče pridobiti. »Občinam zato ni bilo treba zalagati več denarja, kot je bilo prvotno predvideno.«

Čakajo še popravilo cest

V prvem in drugem sklopu je podjetje Teleg-M iz Ljubljane izvajalo gradbena dela, tretji sklop, za izvedbo katerega je bilo izbrano podjetje za računalniško programiranje Elproing, pa je zajemal nadgradnjo obstoječega vodnega vira Fazanerija, vzpostavitev novega nadzornega centra vodovodnega sistema VSB ter vgradnjo in nabavo opreme. »V času izvajanja del smo se soočali z več preizkušnjami. Začetek projekta po podpisu pogodbe ni bil obetaven. Soočili smo se z nepričakovanimi tehničnimi težavami, logističnimi izzivi in finančnimi omejitvami, ki so bile posledica višjih stroškov zaradi višjih cen materialov in daljših dobavnih rokov,« je povedala Maja Kobetič iz podjetja Teleg-M. Direktor podjetja Marko Meglen pa je zatrdil, da napak, ki bi jih bilo treba odpraviti, ni bilo veliko. »Rok za izvedbo del je bil kratek, s tem pa tudi čas za odpravo težav. Te so zagotovo manjše, saj smo jih reševali sproti, tudi reklamacij praktično ni veliko,« je dejal. Občine pa zdaj čaka še en velik zalogaj – popravilo cest, ki so se poškodovale med gradnjo.

S projektom se je po besedah sodelujočih uspešno končal temeljni del vzpostavitve oskrbe s pitno vodo, kar je pomemben mejnik v prizadevanjih za izboljšanje in posodobitev infrastrukture vodovodnega omrežja. »S tem smo vsem prebivalcem na območju dvanajstih občin ustanoviteljic zagotovili dostop do pitne vode, kar je ključnega pomena za izboljšanje kakovosti življenja in zagotavljanje osnovnih dobrin našim prebivalcem. Vodovod sistema B je po dolžini omrežja, ki obsega več kot 1200 kilometrov, med petimi največjimi vodovodnimi sistemi v državi,« je povedal Boštjan Zver, direktor javnega podjetja Vodovod sistema B. Kljub temu bodo še potrebne nadgradnje, usmeriti se bo treba predvsem na zagotavljanje novih in rezervnih vodnih virov, njihovo zaščito ter pripravo pitne vode v skladu s prihajajočimi novimi zahtevami in standardi kakovostne pitne vode.