Volitve v ZDA

Trump prepričan v zmago v Južni Karolini

M.G./STA
24. 2. 2024, 10.34
Posodobljeno: 24. 2. 2024, 10.42
Deli članek:

V ameriški zvezni državi Južna Karolina bodo danes potekale morda odločilne strankarske volitve za republikanskega predsedniškega kandidata. Za nominacijo se potegujeta bivši predsednik Donald Trump in nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley. Ankete dajejo prednost Trumpu, njegova prepričljiva zmaga pa bi lahko že odločila tekmo.

Profimedia
Donald Trump je prepričan v svojo zmago v Južni Karolini.

Donald Trump je doslej zmagal na volitvah ali strankarskih zborovanjih republikancev v Iowi, New Hampshiru in Nevadi, vendar Nikki Haley, ki proti njemu nima možnosti niti v domači Južni Karolini, vztraja v tekmi. Prepričana je namreč, da Trump na predsedniških volitvah novembra ne more premagati demokratskega kandidata, sedanjega predsednika Joeja Bidna.

Zadnja anketa časopisa USA Today kaže, da ima Trump v Južni Karolini 63-odstotno podporo med republikanci, Haley pa 35-odstotno. Haley lahko sicer upa na podporo neodvisnih in demokratskih volivcev, ki se lahko udeležijo republikanskih volitev, če prej niso sodelovali na demokratskih. Volivci v 50 zveznih državah ZDA od januarja izbirajo kandidata obeh glavnih strank, republikanske in demokratske. Dejansko sicer izbirajo delegate za konvencijo, ki potem svoje glasove oddajo zmagovalcu zborovanj in volitev po državah.

Profimedia
Nikki Haley nima velikih možnosti za zmago v domači Južni Karolini, a vztraja v boju do konca.

Medtem ko republikanci še izbirajo predsedniškega kandidata, pa je pri demokratih odločitev že padla, saj se je 81-letni Biden odločil za vnovično kandidaturo. Kot aktualni predsednik ima namreč pravico do prve izbire in stranka je strnila vrste okrog njega.