Nekatere že po pol mandata boli v križu

Kako poslanke in poslanci skrbijo za svojo kondicijo in koliko zapravijo za rekreacijo

J.V.
24. 2. 2024, 07.06
Posodobljeno: 24. 2. 2024, 10.30
Deli članek:

Zdrav duh v zdravem telesu je prastara in vsem dobro znana mantra. Stranke v državnem zboru smo zato vprašali, kako njihovi poslanci, naši izbranci, vzdržujejo fizično pripravljenost ob zahtevnem in odgovornem delu za narodov blagor. In sicer, kaj vežbajo, kolikokrat na teden in koliko evrov mesečno porabijo za rekreacijo.

Osebni arhiv
Mag. Dejan Kaloh (SDS) obiskuje fitnes in treninge boksa, dvakrat tedensko opravi tudi daljši tek.

Gibanje Svoboda

»Poslansko delo se močno razlikuje od mojega prejšnjega dela, ki je bilo zelo dinamično, predvsem pa ni bilo vezano na ure in ure sedenja na odborih in plenarnih zasedanjih. To vsekakor vpliva na zdravje in se kaže predvsem v povečani bolečini v križu in vratnem delu hrbtenice. Svojo fizično kondicijo vzdržujem s tekom, pohodništvom in z vajami za stabilizacijo hrbtenice, in to od tri- do petkrat na teden, oziroma kolikor mi čas in volja dopuščata. Z rekreacijo nimam nobenih stroškov, vesela sem sonca, dobre volje in vetra v laseh. V poslanski skupini smo organizirali nekaj skupnih izletov, ki so bili namenjeni tudi rekreaciji,« pojasnjuje mag. Alma Intihar, ki je bila, preden je postala poslanka, deset let prokuristka v družinskem podjetju.

Sašo Švigelj
Mag. Alma Intihar (Svoboda) ugotavlja, da se sedenje v parlamentu in raznih odborih že pozna na zdravju.

Za mag. Tamaro Kozlovič rekreacijo predstavljajo sprehodi s psom, »to pa je žal tudi vse«.

Lucija Tacer od začetka poslanskega mandata redno telovadi, saj ugotavlja, da je to nujno za telesno in duševno zdravje. »Predvsem se ukvarjam se fitnesom in jogo. Kot poslanska skupina smo odšli na nekaj izletov, želim pa si, da bi jih v prihodnje pogosteje organizirali,« je povedala.

»Enkrat tedensko grem v fitnes in savno, občasno treniram nogomet in tudi odigram kakšno tekmo, če mi čas dopušča. Poleti kdaj hodim v gore, tekam in na dopustu veliko plavam. Z družino hodimo med vikendi na daljše sprehode, občasno tudi kolesarimo. Mesečno namenim za rekreacijo približno 50 evrov, če pa prištejem še obiske planin in druge izlete, ki so namenjeni rekreaciji, so stroški višji,« odgovarja mag. Darko Kranjc.

Robert Janev se ukvarja z nogometom, badmintonom in tekom. »Aktivnosti izvajam vsaj štirikrat tedensko. Za to pa porabim okoli 50 evrov na mesec,« je pojasnil.

Slovenska demokratska stranka

Anja Bah Žibert priznava, da slabo skrbi za vzdrževanje fizične kondicije. »Če je le mogoče, naredim kak sprehod z družino v okolici, kjer živim. Zaradi številnih obveznosti, zaradi katerih trpi in se prilagaja moja družina, poskušam izbirati aktivnosti, ki jih lahko izvajamo skupaj. Hoja je ena tistih. Bolj kot šport pa pogrešam mirno družinsko življenje,« je povedala.

Primož Lavre
Anja Bah Žibert (SDS) priznava, da slabo skrbi za vzdrževanje telesne kondicije.

»Fizične vaje obvezno vsako jutro, takoj ko vstanem, vaje za hrbtenico, sobno kolo do pol ure vsak dan, ne glede na čas. Enkrat na teden daljši sprehod,« so treningi Antona Šturbeja.

Mag. Dejan Kaloh trikrat tedensko obiskuje fitnes, dvakrat na teden ima treninge boksa, dvakrat na teden opravi tudi daljši tek. Letna fitnes vstopnica Kaloha stane 300 evrov.

»Sicer pa v stranki SDS vsako leto, dvakrat letno, organiziramo športne igre – letne in zimske, kjer člani posameznih občinskih odborov, tudi funkcionarji stranke, tekmujejo v različnih športnih disciplinah. Poleg tega v okviru Poletnega tabora SDS in gorniškega kluba dr. Henrika Tume vsako leto organiziramo različne aktivnosti, kot so plezanje, rafting, pohodništvo, alpinizem ...« so še povedali v največji opozicijski stranki.

Socialni demokrati

Iz poslanske skupine Socialnih demokratov skromno odgovarjajo, da njihovi poslanci »uživajo v gibanju in športu v naravi, kar počnejo redno in večkrat tedensko«. Organiziranih vadb ali izletov pa v SD nimajo. »Se pa večkrat, tudi ob športnih aktivnostih, podružimo v prostem oziroma zasebnem času,« so pojasnili.

Facebook
Poslanci SD (na fotografiji Jani Prednik) pravijo, da uživajo v gibanju in športu v naravi, kar počnejo redno in večkrat tedensko.

Nova Slovenija

Poslanci Nove Slovenije se očitno požvižgajo na rekreacijo, saj ob poizvedovanju njihovih odgovorov nismo prejeli. Oprostimo samo tistim, ki v nedeljo redno hodijo k maši.

Levica

Tudi iz Levice niso odgovorili. Nič čudnega, ko pa se zgledujejo po Karlu Marxu, o katerem je neki pruski agent obveščevalne službe med drugim zapisal: »V zasebnem življenju je skrajno nereden, ciničen človek, slab gospodar; živi kot kak cigan. Umivanje, česanje, menjevanje perila so pri njem redkost; rad se opijani. Pogosto cele dneve lenari, če pa ima mnogo dela, potem dela dan in noč z neumorno vzdržljivostjo; za spanje in budnost nima določenega časa; zelo pogosto je cele noči pokonci, potem pa se opoldne, popolnoma oblečen, uleže na kanape in spi do večera, in se ne meni za nikogar, ki k njemu prihaja ali od njega odhaja.«