Igor Girkin

Putina označil za starega idiota, obsojen zaradi ekstremizma

J.V./STA
25. 1. 2024, 16.15
Deli članek:

Ruski ultranacionalist Igor Girkin, ki je pred desetimi leti odigral ključno vlogo pri izbruhu konflikta med ruskimi separatisti in ukrajinskimi silami na vzhodu Ukrajine, je bil danes obsojen na štiri leta zapora zaradi javnega pozivanja k ekstremizmu.

Profimedia
Igor Girkin je v zadnjih letih pogosto javno kritiziral oblasti v Moskvi.

Sodišče v ruski prestolnici je danes sporočilo, da je 53-letnega Girkina spoznalo za krivega javnega pozivanja k izvajanju ekstremističnih dejavnosti. Pred sodiščem se je med sojenjem zbrala manjša skupina njegovih podpornikov, tri med njimi so policisti pridržali. 

Nekdanji oficir ruske obveščevalne službe FSB je bil eden ključnih mož pri izbruhu konflikta v Donbasu leta 2014. Girkin je poveljeval proruskim enotam, ki so takrat zavzele mesto Slovjansk, kasneje pa je kot vodja samooklicane Ljudske republike Doneck za najmanjše kršitve podpiral drakonske kazni, vključno z usmrtitvami.

Girkin je bil tudi eden od treh osumljencev, ki jih je sodišče na Nizozemskem leta 2022 v odsotnosti obsodilo na dosmrtni zapor zaradi sestrelitve letala družbe Malaysian Airlines na letu MH17 nad vzhodno Ukrajino julija 2014. Ukrajino je zapustil kmalu po sestrelitvi letala, zatem pa postal bloger in glasen podpornik ultranacionalistične ideologije, po kateri naj bi si Rusija podredila velik del Ukrajine.

Girkina so lani aretirali zaradi obtožb o javnem pozivanju k ekstremizmu, potem ko je več mesecev ostro kritiziral rusko vojaško vodstvo in tudi predsednika Vladimirja Putina, češ da do vojne v Ukrajini niso pristopili dovolj agresivno. 

Putina je med drugim označil za "starega idiota", njegove komentarje pa so oblasti v Kremlju več mesecev ignorirale. Preobrat je nastopil po spodletelem poskusu državnega udara ruske najemniške vojaške skupine Wagner junija lani. Girkinova aretacija naj bi služila kot dokaz, da Rusija obvladuje nacionalistične kritike.