Še vedno v skladišču

Kdo bo osvobodil nesrečne računalnike? Mesec noče ujeti tega vročega kostanja

S.R./STA
25. 1. 2024, 15.08
Posodobljeno: 25. 1. 2024, 15.09
Deli članek:

Minister za delo Luka Mesec je prepričan, da je za izvajanje zakona o spodbujanju digitalne vključenosti odgovorno to ministrstvo, ki ga je pripravilo. S prelaganjem odgovornosti glede spornih računalnikov na njegovo ministrstvo se nikakor ne more strinjati.

Jure Klobčar
Mesec meni, da mora ministrica Stojmenova Duh do interpelacije pokazati, kako bo razdelila računalnike.

Da bo nesrečne računalnike ministrstva za digitalno preobrazbo, ki na boljše čase čakajo v skladišču, osvobodila šele novela zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, je že jasno. V Svobodi so včeraj zatrdili, da bo ta sprejeta v kratkem. Kdaj? Novela zakona naj bi bila pripravljena kmalu, po enem od scenarijev pa bi naj bi lahko z razdeljevanjem računalnikov začeli aprila. Ministrica za digitalno izobrazbo Emilija Stojmenova Duh se je zaradi ponesrečene zgodbe o nakupu 13.000 računalnikov znašla pred topovi stranke SDS, ki naj bi zoper njo še danes vložila interpelacijo. So pa računalniki kot kaže poskrbeli tudi za trenja znotraj koalicije. Stojmenova Duh je namreč te dni pojasnjevala, da so se z ministrstvom za delo dogovorili, da se pripravi spremembe zakona o digitalni vključenosti, s katerimi bo kupljene računalnike dobila ožja skupina upravičencev, in sicer tisti, ki jih najbolj potrebujejo.

Mesec: To mora izpeljati ministrica

Po današnji seji vlade pa se je oglasil minister za delo Luka Mesec, ki je bil kritičen do prelaganja odgovornosti za to na njegov resor. "Moje stališče je, da morajo biti računalniki, ki so bili kupljeni, čim prej razdeljeni. Naloga ministrice pa je, da do interpelacije pokaže, da bo to izpeljala," je odločitev SDS, da vloži interpelacijo zoper Stojmenovo Duh, danes pospremil Mesec. Na vprašanje, kako vidi očitke oz. prelaganje odgovornosti za razdelitev računalnikov na ministrstvo za delo, je odvrnil, da se s tem "nikakor ne more strinjati".

"Zakon je pripravilo ministrstvo za digitalno preobrazbo, za izvajanje zakona je odgovorno to ministrstvo, prav tako za pripravo načrta o digitalni vključenosti, s katerim se pove, katere so ciljne skupine v družbi, ki so digitalno izključene in potrebujejo računalniško opremo. To je naloga in pristojnost ministrice za digitalno preobrazbo," je bil odločen. Bistvene odločitve bo morala tako po Meščevih besedah sprejeti ministrica, sam pa upa, da jih bodo komunicirali v roku tedna dni. O možnostih za to je danes tekla tudi beseda na vladi, je razkril.

Kot piše spletni portal N1, naj bi šle spremembe zakona o digitalni vključenosti v smeri, da vlada ob vsakokratnem paketu računalnikov, ki bo na voljo, iz polmilijonskega nabora upravičencev določi ožjo skupino, ki se bo potegovala za razpoložljive računalnike. Ta ožja skupina naj bi bila približno tolikšna, kot bo vsakokrat na voljo računalnikov.