V Ljubljani

Na konferenci o čipih tudi o vse večjih potrebah po diplomantih elektronike

A.S./STA
25. 1. 2024, 15.05
Deli članek:

V sredo je v Ljubljani potekala druga slovenska konferenca o čipih in polprevodnikih SLO-chip 2024. Na njej so predstavili najnovejše raziskovalne in razvojne dosežke ter aktualne izzive pri zasnovi, izdelavi in preizkušanju elektronskih vezij in sistemov. Izpostavljene so bile tudi vse večje potrebe gospodarstva po diplomantih elektronike.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Konferenco je gostila Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, na njej pa je najnovejša dognanja več kot 120 udeležencem predstavilo 19 predavateljev iz Slovenije in tujine. Uvodoma sta sodelujoče nagovorila tudi ministra za digitalno preobrazbo in visoko šolstvo, znanost in inovacije Emilija Stojmenova Duh ter Igor Papič.

Dekan fakultete za elektrotehniko Marko Topič je, kot so sporočili organizatorji, v svojem nagovoru izpostavil strateško vlogo čipov in polprevodnikov ter inženirjev inovatorjev za trenutne strateške spremembe v gospodarstvu in družbi.

"Brez polprevodnikov in čipov ne bo ne zelenega ne digitalnega prehoda. In le s povečanim vpisom na področju izobraževanja inženirjev elektrotehnike in elektronike bo Slovenija lahko pisala prebojne zgodbe," so v sporočilu za javnost navedli Topićeve besede.

Potrebe gospodarstva so po njegovih besedah že zdaj bistveno večje, kot je število diplomantov na leto, do 2030 pa bo treba vpis na študijske programe elektrotehnike podvojiti.

Na konferenci SLO-chip 2024 so udeleženci po pojasnilih organizatorjev dobili vpogled v raziskave in dosežke na področju čipov in polprevodnikov, se osredotočili na trenutne izzive ter izmenjali nove izkušnje in znanje. Raziskovalci, inženirji, znanstveniki in industrijski strokovnjaki so tako razpravljali o aktualnih tehnoloških žariščih in mejah razvoja industrije, kot so čipi, senzorji, polprevodniška in fotonska integrirana vezja, oblikovanje in tehnologije ter izdelava prototipov.

Dogodek je fakulteta za elektrotehniko organizirala v sodelovanju s strokovnim društvom MIDEM.