V Bruslju

Von der Leyen: Evropsko kmetijstvo potrebuje dolgoročno vizijo za soočanje z izzivi

A.S./STA
25. 1. 2024, 16.24
Deli članek:

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Bruslju odprla strateški dialog o prihodnosti evropskega kmetijstva, v katerem sodelujejo kmetje, predstavniki podeželskih skupnosti, agroživilske industrije, finančnih institucij in znanosti. Kmetijstvo po njenem mnenju potrebuje dolgoročno vizijo, da bi se lahko soočilo z izzivi.

Profimedia
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

"Čeprav na vse težave ne gledamo povsem enako, se strinjamo, da so izzivi vse večji. Pa naj gre za konkurenco iz tujine, pretirano regulacijo doma, podnebne spremembe, izgubo biotske raznovrstnosti ali pa demografski upad," je von der Leyen naštela izzive evropskega agroživilskega sektorja. Kot je povedala, so o njih z udeleženci dialoga govorili že v sredo na neformalni večerji v Bruslju.

"Evropski agroživilski sektor potrebuje dolgoročno perspektivo, da bi se lahko soočilo s temi izzivi," je povedala na današnjem dogodku ob odprtju strateškega dialoga.

Izrazila je upanje, da bo 27 predstavnikov kmetov, podeželskih skupnosti, industrije, okoljevarstvenikov, potrošnikov, finančnega sektorja in akademikov uspelo vzpostaviti medsebojno zaupanje, da bodo upoštevali stališča drug drugega in našli skupno rešitev za prihodnost evropskega kmetijstva.

Kot je dejala, se zaveda, da iskanje konsenza in skupnega pogleda ni lahka naloga. Vendar pa je po njenem mnenju pred udeleženci dialoga izjemna priložnost, da oblikujejo prihodnost.

"Želim vam zagotoviti, da bodo vizija ali pa morda nasveti oziroma celo konkretna priporočila, o katerih se boste dogovorili do poletja, vplivali na delo v prihodnjih letih," je dejala.

Po današnjem uvodnem srečanju bo v okviru dialoga pod vodstvom nemškega strokovnjaka Petra Strohschneiderja v prvi polovici leta sledilo več tematskih srečanj. Strohschneider bo po navedbah komisije o dialogu redno obveščal tudi države članice in Evropski parlament.

Vodja dialoga je ob začetku izrazil prepričanje, da je mogoče najti ravnovesje med ekonomskim, ekološkim in socialnim vidikom celotnega prehranskega sistema.

Strateški dialog o prihodnosti kmetijstva, ki ga je von der Leyen napovedala že v svojem govoru o stanju v uniji septembra lani, se sicer začenja v času, ko kmetje v več državah članicah EU protestirajo zaradi nezadovoljstva z odločitvami oblasti. Med drugim protesti potekajo v Nemčiji, Franciji in na Poljskem, v sredo pa so se kmetje zbrali tudi pred Evropskim parlamentom v Bruslju.