Veto

Italija duhovnika, obtoženega umora in mučenja, ne bo izročila Argentini

R.T.
12. 1. 2024, 21.06
Posodobljeno: 12. 1. 2024, 21.08
Deli članek:

Italijanski pravosodni minister je z vetom preprečil izročitev duhovnika Franca Reverberija, ki ga v Argentini obtožujejo zločinov proti človeštvu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Argentinsko tožilstvo 86-letnega duhovnika Franca Reverberija obtožuje zločinov proti človeštvu, storjenih v času vojaške diktature v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Reverberi, ki ima argentinsko in italijansko državljanstvo, je takrat v Argentini služil kot vojaški kaplan. Argentinsko tožilstvo mu v obtožnici med drugim očita mučenje in umor 20-letnega političnega aktivista Joseja Guillerma Berona leta 1976.

Reverberi je leta 2011, ko so se začela sojenja zoper podpornike hunte, iz Argentine vrnil v rodno vas v bližini italijanske Parme. Doslej na sodišču še ni bil obsojen, zločine pa vseskozi zanika. Prav tako ga Vatikan doslej še ni izobčil. Lanskega oktobra je njegovo izročitev Argentini potrdilo italijansko kasacijsko sodišče, a je pravosodni minister Carlo Nordio danes na odločitev dal veto. Kot je pojasnil, je to storil zaradi Reverberijeve visoke starosti in zdravstvenega stanja. Na odločitev se je že odzval odvetnik Arturo Salerni, ki v tem primeru zastopa Argentino. Po njegovih besedah je odločitev pravosodnega ministra v nasprotju s sodno odločbo, »naše zadnje upanje je, da bi Reverberiju sodili v Italiji.«