Malomarnost med operacijo

14 let živel z gazo v telesu

M.G.
12. 1. 2024, 21.08
Posodobljeno: 12. 1. 2024, 21.13
Deli članek:

Dediči umrlega moškega bodo dobili 1,5 milijonov evrov odškodnine zaradi zdravniške malomarnosti med operacijo, ki je posledično zakrivila njegovo smrt.

Profimedia
(slika je simbolična)

Moški, ki je umrl leta 2016 v starosti 76 let za posledicami operacije, pri kateri so mu zdravniki v prsih "pozabili" gazo in rentgensko neprepustno nit. Moški je kar 14 let nosil to gazo v sebi, ne da bi kdo opazil to anomalijo. Ker pa sodni mlini meljejo počasi, je tako šele te dni, kar sedem let po možakovi smrti, prišlo do sodnega epiloga.

Sodni izvedenec Renato Tona je ugotovil, da je prisotnost tujka povzročila nastanek "volumenske mase v prsnem košu s premerom približno 15 centimentrov, ki je povzročila srčno-žilno dekompenzacijo pri pacientu in posledično smrt." Bolnišnica Maria Eleonora v Palermu, kjer je pacient bil operiran novembra leta 2003, bo morala sedaj njegovim dedičem plačati več kot milijon in pol evrov odškodnine zaradi malomarno opravljenega dela in posledične smrti. Tako je z odredbo odločila sodnica sodišča v Palermu Angela Notaro, ki je sprejela zahteve, ki sta jih predložila odvetnika Massimiliano Fabio in Giuseppe Mancuso, odvetnika družinskih članov pacienta.

14 let so "maso", ki je bila pravzaprav gaza, obravnavali kot ehinokokno cisto in šele s ponovnim odprtjem prsnice v bolnišnici Papardo v Messini 2. avgusta 2016 je bilo mogoče odkriti, da gre namesto tega za "zapuščen" tujek v pacientovem prsnem košu iz operacije leta 2003 v bolnišnici Maria Eleonora. Sodnica je na podlagi zaključkov izvedenca ugotovila, da je za škodo odgovorna bolnišnica.