Strupen plin

V nesreči v nemški kemični tovarni poškodovanih 25 ljudi

S.R.
12. 1. 2024, 21.52
Posodobljeno: 12. 1. 2024, 21.52
Deli članek:

Na jugozahodu Nemčije je zaradi uhajanja strupenih plinov v eni od kemičnih tovarn 25 ljudi pristalo v bolnišnici.

Bobo
Fotografija je simbolična.

V kemični tovarni v nemškem mestu Konstanz je v petek iz enega od sodov uhajala strupena snov. Plinom je bilo izpostavljenih več deset ljudi, od katerih so jih zaradi draženja dihalnih poti 25 odpeljali v bolnišnico, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot so pojasnili lokalni policisti, so zaposleni v tovarni, ki proizvaja raztopine za predelavo sadja, opazili, da iz soda v kleti obrata uhaja jedek in strupen plin. Gasilci so dodali, da so zaposleni hitro ukrepali, situacija pa bi lahko bila tudi »življenjsko ogrožajoča.« Eden od zaposlenih je namreč nadel zaščitno obleko in sod z viličarjem prepeljal iz zgradbe.

Po prvih ugotovitvah je 100-litrski sod vseboval dušikovo kislino in industrijsko čistilo Horolith. Z mešanico obeh sestavin, ki so jo pripravili v četrtek in jo shranili v sod, so pridobili čistilo za bojlerje. Iz zaenkrat še neznanega razloga je temperatura preveč narasla, zaradi česar je prišlo do kemične reakcije, posledično so iz soda začeli uhajati strupeni plini. Po navedbah policije bi lahko zaposleni, če soda ne bi pravočasno prenesli na prosto, utrpeli hude poškodbe pljuč.