Najmlajši predsednik doslej

Novi francoski premier je 34-letni Gabriel Attal

A.S./STA
9. 1. 2024, 12.33
Posodobljeno: 9. 1. 2024, 12.36
Deli članek:

Attal, ki je najmlajši predsednik francoske vlade doslej, bo nasledil Elisabeth Borne, ki je v ponedeljek odstopila.

Profimedia
Novi francoski premier je Gabriel Attal

Francoski predsednik Emmanuel Macron je za novega premierja izbral priljubljenega dosedanjega ministra za šolstvo Gabriela Attala, navedbe virov povzemajo francoski mediji in francoska tiskovna agencija AFP.

Borne je v ponedeljek naznanila odstop, potem ko so se že dlje časa napovedovale spremembe v vladni ekipi, ki je bila v malo manj kot dveh letih mandata velikokrat pod pritiskom. Uspelo ji je sicer sprejeti nekaj težavnih zakonov, vključno z nepriljubljeno pokojninsko reformo minulo pomlad in spornim zakonom o priseljevanju decembra lani.

Macron se je doslej drugi ženski na čelu francoske vlade v ponedeljek zahvalil za izjemno delo v službi naroda. Njenemu odhodu bo sledilo tudi preoblikovanje vlade, pogajanja o ministrski ekipi pa po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še potekajo.

Brez večine v narodni skupščini in soočen z vzponom skrajne desnice Macron namreč tri leta pred koncem mandata išče nov zagon, ki bi njegovo stranko popeljal proti evropskim volitvam, ki bodo junija in na katerih bi lahko morala premoč priznati skrajni desnici.

Obenem je veliko pričakovanj usmerjenih v nova vodilna imena v stranki, saj se Macron leta 2027 po dveh mandatih ne bo mogel znova potegovati za predsedniški položaj.

Vse od ponedeljkovega odstopa vlade se je kot najverjetnejši novi premier omenjal mlad in priljubljen Attal, ki s 34 leti postaja doslej najmlajši predsednik francoske vlade.