Iz raja v pekel

Nekdanja superbogatašinja po moževi smrti komaj shaja s 370 evri

J.V.
9. 1. 2024, 11.50
Posodobljeno: 9. 1. 2024, 11.53
Deli članek:

Par je desetletja živel kot v pravljici, po moževi smrti pa je danes 70-letna Tirolka ugotovila, da je brez prebite pare. Ker je delala vsega nekaj let, prejema minimalno pokojnino.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

O primeru nekdanje multimilionarke, ki je danes popolnoma brez premoženja, so po poročanju Tiroler Tageszeitung odločali na drugi stopnji delovnega sodišča v Innsbrucku v Avstriji. Par je desetletja živel kot v pravljici, po moževi smrti pa je ženska ugotovila, da je brez prebite pare. V Nemčiji prejema 372 evrov pokojnine, dodatek k tej uborni pokojnini pa je na sodišču uspešno izterjala še od Avstrije, kamor je stalno prebivališče preselila šele pred nekaj leti.

Nemka, Tirolka, je soproga na drugi strani meje spoznala v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Izhajal je iz uspešne podjetniške družine in skupaj sta uživala v luksuznem življenju, o katerem večina lahko samo sanja. Danes 70-letna gospa je imela nekoč dve kreditni kartici z mesečnim limitom 13 tisoč evrov. Par je z jahto potoval po svetu in bival v najprestižnejših hotelih. Leta 1996 sta se preselila na avstrijsko Tirolsko, vendar je ohranila stalno prebivališče v Nemčiji.

Zaradi svetovne finančne krize leta 2008 so bili soprogovi milijoni naložb in sredstev izgubljeni. Da se ne bi bilo treba povsem odpovedati uživanju, je mož začel postopoma prodajati preostalo premoženje para; najprej jahto, vikendice, nakit ... Žena pa ni imela vpogleda v to, kako mož ravna s financami oziroma premoženjem. Po moževi smrti je doživela neprijetno presenečenje; pri notarju je ugotovila, da so vsa finančna sredstva porabljena.

Ker je v Nemčiji delala le nekaj let, kot rečeno prejema vsega 372 evrov pokojnine. In ker nizka pokojnina ogroža eksistenco vdove, je zdaj dodatek iztožila še od Avstrije, kamor je stalno prebivališče preselila šele leta 2021, do takrat je imela na naslovu na Tirolskem prijavljeno le počitniško hišico. Kakor koli. Sodišče v Innsbrucku ji je prisodilo odškodnino v višini 738 evrov.