Gradiščanska

»Umetnik« Erec policista napadel z mačeto in umrl, vdova Gaby stvari vidi drugače

R.T.
9. 1. 2024, 10.49
Posodobljeno: 9. 1. 2024, 10.49
Deli članek:

V zdraviliškem kraju Bad Sauerbrunn v avstrijski deželi Gradiščanska so se v petek odvili dramatični prizori, ki so privedli do smrti ene osebe.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pod streli policistov je umrl 55-letni nemški državljan Erec H., »umetnik, igralec in okoljski aktivist,« ki je najprej grozil svoji soprogi, nato se je z mačeto spravil še na policista, ki sta prva posredovala na njegovem domu. Ni jima preostalo drugega, kot da streljata. Tako so v policijskem poročilu navedli policisti, a se je konec tedna na družabnem omrežju oglasila Erecova soproga, zdaj vdova Gabriele »Gaby« K. »Samo nekaj moram razjasniti, soprog mi nikoli ni grozil. Ni šlo za divji družinski prepir. Bila sem ljubezen njegovega življenja, nikoli mi ne bi storil žalega.«

60-letna Gaby je poudarila, da je Erec tistega usodnega petka v skrbi za lastno duševno zdravje sam poklical policijo. »Opozoril jih je na 'ponorelo opico,' da se bo branil, da naj zato pošljejo ekipo policistk, te da ga ne bodo tako razburile,« je glede njegovega duševnega stanja pojasnila Gaby, ki je dodala še, da je policistom tudi sama dejala, da ima Erec psihične težave ter da potrebuje psihiatre, ne pa policije. Tragičen dogodek se je po njenih besedah odvil na vrtu pred hišo, kamor naj bi se Erec odpravil z mačeto, ki jo je uporabljal za vrtnarjenje. Policista naj bi ga najprej napadla s solzivcem, nato pa izstrelila štiri strele, pri čemer naj bi se dve krogli zarili v njegovo srce in pljuča. »Želel je pomoč, a je bil umorjen,« je zaključila Gaby. Izpustila je sicer pomemben podatek, da je namreč eden od policistov med interakcijo utrpel ureznine, povzročene z mačeto. Po pojasnilih policije je povsem jasno, da sta policista streljala v samoobrambi.

Kot danes poroča avstrijski Kronenzeitung, je preiskava dogodka še v teku, znani pa so tudi prvi rezultati obdukcije. Časnik še poroča, da sta policista sprva resnično uporabila solzivec, nato pa v tla izstrelila več opozorilnih strelov, a se Erec nikakor ni pomiril. »Za zdaj je jasno samo to, da je 55-letni moški umrl zaradi strelne rane,« je medtem dejala tiskovna predstavnica državnega tožilstva v Eisenstadtu Petra Bauer. Po njenih besedah zaključno poročilo z obdukcije pričakujejo v roku treh tednov, medtem pa poteka tudi preiskava, ali sta policista strelno orožje uporabila v skladu z zakonodajo oziroma ali jima je Erec stregel po življenju. Kriminalisti so na kraju sicer našli osem nabojev, tako sta policista skupno izstrelila osem strelov. Med hišno preiskavo so našli tudi večje količine konoplje.