Stavka zdravnikov in zobozdravnikov

Foto: Fides po enodnevni opozorilni stavki s prihodnjim tednom napoveduje začetek stavke do preklica

D.K./STA
9. 1. 2024, 09.27
Posodobljeno: 9. 1. 2024, 12.23
Deli članek:

Zdravniki in zobozdravniki so ob 7. uri zaradi neuresničenih zavez vlade iz že sklenjenih sporazumov začeli opozorilno stavko v javnem zdravstvu, ki bo trajala do 21. ure. Na svoje zahteve ob tem opozarjajo na zborih stavkajočih. Stavki pa so izrazili podporo tudi na Zdravniški zbornici Slovenije.

Sa. Ra.
Opozorilna stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides

Današnji opozorilni stavki zdravnikov in zobozdravnikov se po ocenah predstavnikov Fidesa v UKC Maribor ter nekaterih bolnišnicah pridružuje velika večina zdravnikov. Delo v skladu s stavko poteka v omejenem obsegu, nekaj operacij je bilo odpovedanih. Se je pa zgodilo, da se zaradi stavke kakšen bolnik ni udeležil naročenega pregleda.

Na svoje zahteve ob tem opozarjajo na zborih stavkajočih. V UKC Ljubljana, kjer so se podobno kot še v več drugih bolnišnicah zbrali ob 8. uri, jih je nagovoril tudi predsednik sindikata Fides Damjan Polh. "Ponosen sem, da vidim polno dvorano. Hvala za podporo," je dejal.

Sa. Ra.
Opozorilna stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides

"Zdravniki smo v stiski tako kot pacienti. Delamo preveč, prekomerno, smo utrujeni, zanemarjamo družine. Čas je, da umirimo naše delo," je na zboru v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana poudaril predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Vlado je pozval, naj omogoči, da bodo v javnem zdravstvenem sistemu zadovoljni, da jih bo dovolj.

Čeprav so v koordinaciji zdravniških organizacij večkrat dali pobudo, po njegovih besedah niso bili uslišani. Namesto, da bi gradili sistem na novo, da bi bili partnerji odločevalcev, so ostali ob strani, je opozoril Polh.

Sa. Ra.
Opozorilna stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides

Sicer pa Fides zaenkrat še čaka na vabilo na pogajanja. Polh je v izjavi za STA pojasnil, da so dobili obvestilo, da je vlada imenovala pogajalsko skupino za pogajanja z njimi. A kot je dodal, gre za isto pogajalsko skupno, s katero so se razšli 20. decembra, ko ni imela nobenega mandata in niso naredili nobenega koraka naprej, sestanek pa so končali po nekaj minutah. "To ne obeta nič dobrega za nadaljnje korake, nadaljnje reševanje nastale situacije," meni Polh.

Delo poteka v okrnjeni obliki, nekatere zdravniške storitve odpovedane

Delo zdravnikov med stavko poteka v okrnjeni obliki, nekateri bolniki bodo prenaročeni. A Polh zagotavlja, da bodo vsak primer pogledali in nič ne bo spregledano. Nujna zdravstvena stanja pa bodo obravnavali tako kot sicer.

Kot je pojasnil, informacije, koliko zdravstvenih storitev je bilo odpovedanih, nima. Več pa bodo lahko povedali v sredo, ko bodo opravili analizo poteka stavke. Pri tem pa je Polh poudaril, da gre za stavko, katere namen je, da se v zdravstvu nekaj premakne.

Odpovedi se vrstijo tudi s strani medicinskih sester

Specializant Rok Strle je ob robu zbora zdravnikov v UKC Ljubljana za medije izpostavil, da so zdravniki preobremenjeni, problem pa je najti tudi menjave in koristiti bolniški stalež. "Butasto se počutiš, ker opozarjaš na stvari, ki so določene z zakonom," je poudaril.

Strle je še dodal, da pri stavki ne gre le za zdravnike, pač pa da so v zadnjem času dale odpoved tudi nekatere medicinske sestre, ki jih bo težko nadomestiti.

Stavkajo tudi v ptujski, šempetrski in slovenjgraški bolnišnici

V ptujski bolnišnici so stavkajoči zdravniki ob 8. uri opravili zbor zaposlenih. Kot je za STA povedal vodja sindikata Fides v zavodu Borut Kostanjevec, se ga je udeležilo 35 kolegov od skupaj 60 zaposlenih zdravnikov. Ker je kar nekaj zdravnikov trenutno odsotnih in se zbora niso mogli udeležiti, ocenjujejo, da se je stavki pridružila velika večina njihovih zdravnikov.

Igor Napast
Stavka zdravnikov v SB Ptuj

"Pridružila se je večina zdravnikov iz vseh oddelkov, kar pomeni, da dejansko ni oddelka, ki stavke ne bi podpiral," je še dodal Kostanjevec. Delo v skladu s stavko poteka v omejenem obsegu, tako da na primer od treh kirurških miz deluje samo urgentna, vsi ostali bolniki so bili prenaročeni. Bolniki so bili pravočasno obveščeni, tako da težav za zdaj pri njih ni bilo. Se je pa zgodilo, da niso prišli niti nekateri bolniki, ki so bili naročeni in so starejši od 65 let in bi jih kljub stavki lahko obravnavali.

Stavki so se pridružili tudi zdravniki v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, ki so se sestali na zboru ob 8. uri. V stavki sodeluje večina zdravnikov, je za STA ocenil sindikalni zaupnik Fidesa v koroški bolnišnici Vasja Kašnik, ki je presenečen nad današnjim velikim odzivom sodelujočih v stavki. Dejal je, da tudi ogromno nečlanov Fidesa podpira stavko.

"Predvsem se vidi ta nemoč, že malo frustracija zaradi popolne ignorance in neupoštevanja s strani vlade, da bi se stvari uredile. Vse se dela po svoje, z nekimi deležniki, ki nimajo nobene veze z zdravstvom, nobenih izkušenj z zdravstvom, ignorira se zdravnike, ki smo nosilci zdravstvene dejavnosti, ki edini poleg ostalih, ki delajo v zdravstvu, poznamo sistem, kako funkcionira, kje so problemi. In na to tudi opozarjamo," je dodal.

Poudaril je, da stavka poteka po pravilih stavke in da bodo v času stavke zagotavljali minimum delovnega procesa ter izvajali s pravili določene obravnave bolnikov. Triažne preglede bodo opravljali tudi pri tistih bolnikih, ki sicer ne sodijo v okvir pravil izvajanja stavke, in ocenjevali, ali so vendarle potrebni obravnave že danes oz. jim bodo zagotovili potrebne informacije.

"Tisti, ki ne bodo spadali v ta minimum delovnega procesa, pa bodo dobili nov datum za pregled, ki bo dokaj hitro, vsaj upam da, če ne bo potrebna nadaljnja stavka v naslednjem tednu, ki je napovedana," je dejal Kašnik. Ocenil je, da bolniki razumejo situacijo zdravnikov. Danes novega zbora stavkajočih v slovenjgraški bolnišnici ne predvidevajo, Kašnik pa upa na ureditev situacije. Če bo treba, bodo člani sindikata imeli nov sestanek konec tedna.

V šempetrski bolnišnici so se zdravniki sestali ob 8.30. Prostor bolnišnične knjižnice je bil poln, kar je sindikalnega zaupnika v bolnišnici Jureta Klanjščka presenetilo. "Točnega števila vseh zdravnikov ne vem, se nam pa je pridružila velika večina zaposlenih zdravnikov in podpira stavko. Med njimi so tudi taki, ki niso člani sindikata Fides," je za STA povedal Klanjšček.

Direktor šempetrske bolnišnice Dimitrij Klančič je povedal, da nima točnega števila stavkajočih zdravnikov. V bolnišnici so delo organizirali tako, da je zagotovljeno nemoteno izvajanje zakonsko določenega obsega zdravstvenih storitev. Nekaj bolnikov so prenaročili in jih o tem tudi ustrezno obvestili, odpovedali pa so približno tretjino operativnega programa.

Shod tudi v UKC Maribor in SB Celje

Tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor se je po oceni tamkajšnjega predstavnika sindikata Fides Borisa Rižnarja današnji opozorilni stavki pridružila večina zdravnikov, saj po njegovih besedah čutijo potrebo, da se zadeve v zdravništvu, zdravstvenem sistemu in glede prihodnosti mladih zdravnikov začnejo reševati ter da se "vsaj za silo" ustavi odhode iz javnega zdravstva.

"Da naredimo plačni sistem, ki bo ustrezen, in uredimo delovne pogoje. Ker tako, kot je zdaj, ko zdravniki in ostali zdravstveni delavci in sodelavci odhajajo ali drugam ali v pokoj, se je število kritično zmanjšalo, da je ponekod sistem že tik pred nedelovanjem. Ko se manjša število kadra, se povečujejo obremenitve, ker dela pa nimamo nič manj. Bi rekel, da iz dneva v dan več. Problematika je večplastna," je opozoril Rižnar.

Sašo Bizjak
Opozorilna stavka Zdravnikov - UKC Maribor

Glede poteka dela danes v UKC Maribor, kjer ima Fides okoli 180 članov, je ocenil, da posebnih težav ni in da se pretežno izvaja, kar je bilo razpisano za danes. Po njegovih besedah prestavljanja operacij ni bilo.

V Splošni bolnišnici Celje je zbor stavkajočih potekal med 9. in 10. uro. Po besedah sindikalne zaupnice Fidesa v tej bolnišnici Mateje Grat so zdravniki večinsko podprli stavko in se tudi udeležili zbora zdravnikov. Zdravniki so sicer po njenih besedah razporejeni na svoja delovišča po razporedu, okrepljena je zasedba v urgentnem centru, saj, kot je dejala, nujnim situacijam oz. nujnim bolnikom namenjajo posebno pozornost. Po ambulantah pa opravljajo vse storitve, ki so v skladu z zakonom.

Stavkajo tudi v novomeški bolnišnici in ZD Novo mesto 

V novomeški bolnišnici so se po besedah predsednika Fidesa za Dolenjsko in Belo krajino Bojana Kostića v stavko vključili praktično vsi zdravniki in zdravnice. Stavka poteka tako, da izvajajo minimum delovnega procesa na način, kot to opredeljuje delovna zakonodaja. "To pomeni, da pogledamo vsa vročinska stanja, vse poškodbe, nosečnice, mlajše od 18 in starejše od 65 let ter bolnike, ki bi se jim lahko v kratkem času zdravstveno stanje poslabšalo," je povedal za STA.

Stavkajo tudi v Zdravstvenem domu Novo mesto, kjer večjih posebnosti ne beležijo, so povedali za STA. Po Kostićevih besedah stavka v zdravstvenem domu sicer poteka tako, da ne naročajo bolnikov, tiste, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo, pa ustrezno oskrbijo. Obravnavajo tudi naročene bolnike.

Razlogov za stavko je več

Glavni razlog za zdravniško stavko, ki so jo v Fidesu napovedali 18. decembra, je neuresničitev vladnih zavez iz že podpisanih sporazumov. Gre za zamik pri oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo, s katerim naj bi uredili specifike dela zaposlenih v zdravstvu, tudi zdravnikov, delu in zahtevnosti zdravstvenih poklicev pa naj bi bila prilagojena tudi plačna lestvica. Prav tako zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij, ki so nastala po posegu v plačni sistem, ko so se plače zvišale mladim zdravnikom, starejšim pa ne toliko.

Sašo Bizjak
Opozorilna stavka Zdravnikov - UKC Maribor

Na Zdravniški zbornici podpora stavki

Na Zdravniški zbornici Slovenije so izrazili podporo stavki zdravnikov. Zahteve za ureditev pogojev dela zaposlenih v zdravstvu so po njihovih navedbah upravičene, saj je to vitalno za ohranitev javnega zdravstvenega sistema. Pozvali so k čim prejšnjemu iskanju ustreznih rešitev, ki bodo predvsem v korist uporabnikov javnih storitev.

"Prepričani smo, da smo tudi tokrat v zahtevah s prebivalci na isti strani, ko zahtevamo konec večletnega sprenevedanja in odlašanja nujnih sprememb," so zapisali na zbornici. Ustrezni delovni pogoji so ob boljši organizaciji dela in zagotavljanju ustrezne infrastrukture ključni branik javnega zdravstva.

Predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović pa je ob robu zbora delavcev v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana dejala, da je treba v zdravstvenem sistemu bistveno izboljšati pogoje dela vseh zaposlenih. "Več ljudi je treba pritegniti v zdravstveni sistem in seveda narediti pogoje dela za njih take, da ne bodo odhajali," je povedala.

Nezadovoljstvo med zdravniki je sicer po njenih besedah precej veliko. "Objektivno gledano imamo zdaj starejši zdravniki več razlogov za nezadovoljstvo, ker smo bili tudi v teh dodatkih oziroma spremembah plače popolnoma spregledani. Mlajši zdravniki so pa v resnici bolj nezadovoljni, ker vedo, da bodo v tem sistemu delali še desetletja," meni.

Dodala je, da se starejši zdravniki še iz časov, ko so imeli občutek, da ne morejo ničesar spremeniti. "Mladi ljudje se sedaj zavedajo, da si lahko življenje organizirajo tudi drugače, in to se dogaja. Sposobni mladi ljudje zapuščajo zdravstvo na vseh ravneh, v vseh poklicih," je opozorila.

Beović je spomnila, da je vlada pogajalsko skupino oblikovala šele v ponedeljek pozno zvečer. "Čudi me, da se vlada bolj ne zaveda tega problema zdravstva in ne kaže toliko interesa za to, da bi naredila korake, ki bi okrepili javno zdravstvo," je še povedala ob robu zbora delavcev.

Mednarodno primerljivi podatki (OECD) jasno potrjujejo veliko pomanjkanje zdravnikov, ki ga občutijo tako prebivalci kot vsi zaposleni v zdravstvenem sistemu. Zato je izrednega pomena, da skušamo napeti vse sile in zadržati zdravnike kot tudi ostale ključne zdravstvene delavce in sodelavce v našem javnem zdravstvenem sistemu, so pojasnili na zdravniški zbornici. Beović je dodala, da je v Sloveniji zelo visok delež starejših, zato se delovno breme povečuje.

Po navedbah zbornice si zdravniki stavke nikoli ne želijo, saj pomeni velik organizacijski zalogaj in neprijetnost tako za uporabnike zdravstvenih storitev kot za zaposlene v zdravstvu, zato si želijo, da se čim prej poišče sprejemljive rešitve.

Tudi Beović je kasneje v izjavi za medije dejala, da je stavka za zdravnike nekaj zelo neprijetnega, a se mora na nek način občutiti. "Na vsak način se zavedamo, da moramo oskrbeti vse tiste bolnike, ki so nujni, tudi tiste, pri katerih bi se lahko stanje poslabšalo, kljub temu pa želimo izraziti svoje nezadovoljstvo," je opozorila. Ob tem so prepričani, da izboljšanje razmer za zdravnike in vse zaposlene v zdravstvu pomeni boljše javno zdravstvo, boljšo dostopnost in bolj kakovostno obravnavo za bolnike.

"Zdravniki se res zavedamo, da je stavka čisto zadnji ukrep in si želimo, da bi to slišali odločevalci in bi se čim prej usedli za skupno mizo," je dodala. Fides je za ponedeljek sicer napovedal nadaljevanje stavke, a Beović meni, da bi od stavke odstopili, če bi se vlada z zdravniki "spet začela normalno pogovarjati".

Njen delovni dan sicer danes ne poteka nič drugače kot sicer, saj na infekcijski kliniki obravnavajo predvsem akutne bolnike in tiste, ki spadajo v rizično skupino, "pri katerih se zdravniška stavka v nobenem primeru ne izvaja".

Dogovor s Fidesom po oceni ministrice Prevolnik Rupel mogoče doseči v kratkem času

Današnja stavka zdravnikov in zobozdravnikov je po mnenju ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel nepotrebna. Potem ko je vlada v ponedeljek vendarle imenovala pogajalsko skupino, je po besedah ministrice verjetno, da se bodo pogajanja z zdravniškim sindikatom Fides začela že danes. Meni, da je dogovor mogoče doseči v zelo kratkem času.

Kot so za STA potrdili v uradu vlade za komuniciranje, so pogajanja sklicana za danes ob 14. uri.

Ministrica je poudarila, da se vlada sicer želi z zdravniki pogajati v okviru centralnih pogajanj in doseči dogovor o novem zdravstvenem plačnem stebru. Čeprav je stavka pravica zdravnikov in zobozdravnikov, je ta nepotrebna, je dejala ob robu obiska Psihiatrične bolnišnice Begunje.

Vladna stran si po njenih besedah želi k pogajanjem pristopiti zelo konstruktivno, da ne bi prišlo do zaostrovanja. Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides namreč po današnji enodnevni opozorilni stavki s prihodnjim tednom napoveduje začetek stavke do preklica.

"Verjamem, da na obeh straneh premoremo toliko volje in energije, da bomo ta korak naredili in da zaostrovanje ne bo potrebno," je poudarila. Po njenih besedah pogajanja vedno potekajo tako, da je treba nekje popustiti, nekje pridobiti in najti skupno stališče.

Na vprašanje, ali je dogovor mogoče skleniti do prihodnjega tedna, saj je premier Robert Golob pred dnevi zatrdil, da vlada na parcialne dogovore ne bo pristajala, Fides pa ima po drugi strani konkretne zahteve, je odgovorila, da je to vprašanje treba pustiti pogajalski skupini.

"Se pa strinjam, parcialni pristop ni možen," je poudarila in spomnila na pretekle parcialne dogovore, ki da so vodili v neskladja, ta pa so zdaj problem. Zato je k pogajanjem treba pristopiti centralno, enotno in zagotoviti celovit sistem plač v javnem sektorju, je poudarila.

Igor Napast
Stavka zdravnikov v SB Ptuj