Evropske volitve

NSi z vsemi topovi nad Bruselj?

D.K.
9. 1. 2024, 08.32
Posodobljeno: 9. 1. 2024, 15.05
Deli članek:

Nova Slovenija naj bi šla na evropske volitve z najmočnejšo možno ekipo, danes poroča portal N1. Med kandidati za evropske volitve sta tudi evropska poslanka Ljudmila Novak in predsednik NSi Matej Tonin.

Sašo Švigelj
Janez Cigler Kralj, Klavdija Kralj; Marjeta in Matej Tonin, NSi; Ljudmila Novak in Roman Novak

V Olimju se je včeraj začela dvodnevna klavzura Nove NSi. Tokrat so v ospredju prihajajoče evropske volitve, na katere se bo omenjena stranka podala z najmočnejšo možno ekipo.

Razprava na dogodku je potekala z veliko konstruktivnostjo in harmonijo, kar je bilo opisano kot izjemno pozitivno vzdušje. “To je najboljši posvet NSi doslej,” je za N1 dejal eden od sogovornikov. “Prvi dan zaključujemo bolj enotni, kot smo bili kadar koli doslej,” je dodal drugi. “Sodeč po klavzuri, si lahko na evropskih volitvah obetamo dober rezultat,” je ocenil tretji.

Tako se bosta po informacijah N1 in STA na kandidatni listi NSi na evropske volitve podala tako predsednik stranke Matej Tonin kot njegova predhodnica na čelu Nove Slovenije in sedanja evropska poslanka Ljudmila Novak. 

Kot je že danes zjutraj navajal portal N1, bodo na kandidirali še podpredsednik NSi in vodja njene poslanske skupine Janez Cigler Kralj, poslanec in predsednik sveta stranke Jernej Vrtovec ter župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah David Klobasa. O čemer so popoldne poročali tudi na straneh STA.

Glede nosilca liste in vrstnega reda kandidatov še ni dokončnih odločitev, Ljudmila Novak pa po nekaterih informacijah naj ne bi več pogojevala svoje kandidature s prvim mestom na listi, kar so za STA potrdili tudi v stranki. Za STA so potrdili še, da bo na listi tudi podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič. 

"NSi se enotna in povezana podaja na volitve v Evropski parlament, kjer želimo nastopiti z močno listo," so danes zapisali pri NSi. Na posvetu so bili predstavljeni kandidati, ki bodo nastopili na listi NSi. "Vrstni red kandidatov na listi NSi, vključno z nosilcem oz. nosilko, bo znan spomladi," so dodali. 

Po besedah virov blizu N1 naj bi sicer decembrska anketa, ki naj bi jo naročila NSi in s katero naj ne bi merili posameznih kandidatov, kazala, da se stranki obeta en evropski poslanec. Sodeč po včerajšnji razpravi, pa so ambicije Nove Slovenije večje – omenjali naj bi celo zmago na junijskih evropskih volitvah.

Na posvetu kritični do vlade

Sicer pa so, kot poroča STA, bili udeleženci posveta zelo kritični do vlade, ki je v energetskem zakonu napovedala prepoved ogrevanja z lesno biomaso in plinom, in opozorili, da mora biti zeleni prehod razumen in za ljudi tudi finančno vzdržen. V zvezi s tem je bila izražena podpora sklicu referenduma, če bo vlada ignorirala pozive k zdravi pameti, so po koncu posveta sporočili iz NSi.

Vodstvo NSi je opozorilo tudi na vse številčnejše ilegalne prehode meje in nedopustne incidente, do katerih prihaja predvsem v bližini azilnih domov in pozvalo k boljšemu upravljanju ilegalnih migracij ter zagotavljanju varnosti. Udeleženci posveta so še ocenili, da bo morala Evropska unija storiti več za ohranitev evropskega načina življenja in zaostriti azilne postopke, ki jih številni ilegalni migranti zlorabljajo, da ostajajo v Evropski uniji.