Vodile so ga sanje

Foto: Upokojenec v iskanju zaklada pod kuhinjo izkopal 40-metrsko luknjo in zgrmel v smrt

R.T.
9. 1. 2024, 08.24
Posodobljeno: 9. 1. 2024, 08.24
Deli članek:

Brazilski upokojenec se je čez noč prelevil v lovca na zaklade, v lastnem domu izkopal 40 metrov globoko luknjo in v trenutkih nepazljivosti tragično umrl.

Corpo de Bombeiros Militar de Minas Gerais
Joao Pimenta da Silva je pod domačo hišo iskal zlato.

71-letni Joao Pimenta da Silva iz Ipatinge v brazilski zvezni državi Minas Gerais je 5. januarja letos dočakal tragičen konec svojega življenja. V smrt so ga pognale sanje. Nekega dne je namreč sanjal, da se pod njegovim posestvom skriva zlato. Ko se je prebudil, je v njem vzklilo seme, ideja o zakladu pa je prerasla v obsedenost. Začel je kopati in se ni več ustavil. Pod njegovo hišo je nastal 40-metrski jašek s premerom slabih 90 centimetrov. Lokalni gasilci in reševalci so iz jaška prejšnji teden izvlekli njegovo truplo, pri čemer je obdukcija pokazala, da si je ob padcu zlomil obe nogi, si močno poškodoval glavo, polomljene pa je imel tudi številne druge kosti.

Po poročanju lokalnih medijev je Joau zdrsnilo na »leseni ploščadi,« ko se je med odstranjevanjem vode in blata poskušal skobacati iz luknje. »Lesena ploščad« naj bi bila zgolj leseno sedalo z otroške gugalnice, ki ga je uporabljal za lažje vstopanje v jašek. Gasilce in reševalce je na kraj poklical njegov prijatelj Antonio Wilson Costa, ki mu je tistega dne pomagal pri delu in je tragedijo videl na lastne oči.

Corpo de Bombeiros Militar de Minas Gerais
Joao Pimenta da Silva je pod domačo hišo iskal zlato.

Imel je pomoč, a tudi izkušnje

Kot je za brazilske medije pojasnil njegov sosed Arnaldo da Silva, je Joao prvo lopato v kuhinjska tla zasadil že pred več kot letom dni. Sam je upokojenca poskušal prepričati, naj ne koplje tako globoko, ker je to nevarno, a naj bi Joao, trdno prepričan, da se pod njegovo kuhinjo skriva zlato, vztrajal. Še več, po navedbah da Silve naj bi Joao v zadnjih dnevih pred smrtjo omenjal celo dinamit, s katerim da bo razstreli veliko skalo, ki ga ovira pri kopanju. 40-metrske luknje sicer ni izkopal sam. Za pomoč je najemal druge, pri čemer je z vse večjo globino cena rasla. Posameznikom naj bi za pomoč pri kopanju na začetku plačeval 70 brazilskih realov na dan (približno 13 evrov), v zadnjem obdobju pa ga je dnevna mezda stala tudi po več sto evrov.

Luis Filipe de Miranda, eden od gasilcev, ki so sodelovali v intervenciji, je za časnik Estado ocenil, da je imel Joao veliko izkušenj z izkopavanjem, ali pa je imel pri delu strokovno pomoč. Kljub »zastarelemu« in »doma izdelanemu« orodju je namreč uspel kopati skorajda »popolnoma navpično.« »Tako popolno ga je kopal, da je jašek videti kot nekaj zunajzemeljskega: zelo mali premer, popoln valj, 40 metrov globoko.«

Corpo de Bombeiros Militar de Minas Gerais
Joao Pimenta da Silva je pod domačo hišo iskal zlato.

Facebook
Joao Pimenta da Silva