Obračunavanje električne energije

Vendarle zagnali primerjalnik stroškov omrežnine, a komu bo pomagal?

Žiga Kariž
9. 1. 2024, 06.00
Deli članek:

Slovenci se bomo morali v tem letu soočiti z novim načinom obračunavanja električne energije. Ta je veliko bolj kompleksen od zdajšnjega in le malokdo ve, kakšni bodo resnični učinki uvedbe.

Črtomir Goznik
Tudi če imate nov števec, ni nujno, da vsi potrebni podatki pridejo do operaterja.

S prvim julijem naj bi prešli na nov način obračunavanja električne energije. Po novem bo višina računa odvisna tudi od dogovorjene obračunske moči, ki si jo bomo lahko prilagajali po posameznih obračunskih blokih. Leto bo razdeljeno po sezonah na letno in zimsko, pozimi bomo plačevali več, poleti manj.

Če bomo uporabljali večjo moč, kot bo z našim ponudnikom dogovorjeno, bomo plačevali penale in si tako krepko višali račun. Ob tem, da so cene elektrike trenutno omejene in da zaradi ukrepov vlade ne plačujemo prispevka za OVE + SPTE, je praktično nemogoče napovedati, za koliko se bo posameznemu gospodinjstvu spremenil račun, ko bo sistem v celoti zaživel.

Več mesecev čakanja

Ponudniki električne energije so sicer vzpostavili spletni portal mojelektro.si, kjer lahko vsi, ki imajo števce, ki avtomatsko sporočajo stanje, spremljajo svojo porabo. Hkrati je zaživel primerjalnik stroškov omrežnine, katerega namen je prikazati, kako se bo v novem sistemu vsakemu posamezniku spremenil strošek omrežnine. Primerjalnik bi sicer moral začeti delovati že 9. oktobra, a je zaživel šele z novim letom.

Kot smo uspeli izvedeti, je uradna razlaga za zamik, da so bile v prvi verziji storitve določene pomanjkljivosti, ki so jih morali odpraviti, za del zamude naj bi bil kriv tudi zamik začetka uporabe novega načina obračunavanja. Ob tem na Agenciji za energijo niso pozabili spomniti, da je bila podobna storitev leta 2007 omogočena šele na dan odprtja trga z energijo, tokrat pa se lahko spletnega primerjalnika veselimo že pol leta pred spremembo sistema.

profimedia
Koliko bomo dejansko plačevali po novem sistemu bo v resnici jasno šele ko pridejo prvi računi.

Zapletena pot

Primerjalnik smo seveda želeli preizkusiti in naleteli na več ovir. Da bi uporabili primerjalnik, se morate najprej registrirati. Uvodna navodila so napisana precej okorno in predvsem starejši uporabniki bodo imeli verjetno težave z razumevanjem povedi, kot je »V kolikor še nimate poverilnic, ustvarite svoj račun …«. Je pa res, da so na agenciji pripravili temeljita navodila za prijavo. Ko ugotovite, da potrebujete zgolj uporabniško ime in geslo, vam je končno na voljo težko pričakovana spletna stran. Na njej morate vnesti dogovorjeno obračunsko moč za vseh pet časovnih blokov, ob tem še datoteko, ki vsebuje 15-minutne odčitke za obdobje enega leta, ki pa ne smejo biti starejši od dveh let.

Neuspešen preizkus

Omenjeno datoteko dobite na portalu mojelektro.si, za dostop do katerega potrebujete bodisi digitalno potrdilo SI-PASS ali se prijavite prek sistema za digitalno identifikacijo Rekono. V sistemu izberete merilno mesto, za katerega želite podatke, izberete zavihek, kjer je na voljo grafični prikaz 15-minutnih odčitkov,in nato izvozite datoteko CSV. Zakaj primerjalnik ni del portala mojelektro.si, kar bi zadeve močno poenostavilo, vedo samo na Agenciji za energijo.

Omenjeno datoteko torej naložite v primerjalnik in upate, da je vaša ura operaterju sporočila vseh 35.040 15-minutnih odčitkov, kolikor jih nastane v letu dni. Če je slučajno kakšnega izpustila, se lahko poslovite od primerjave. Kot smo ugotovili v uredništvu, to ni tako redek pojav, saj nikomur ni uspelo dobiti uporabne primerjave. Pri večini sodelavcev je manjkalo nekaj vnosov, pri enem izmed njih pa so vnosi sicer bili, a večina praznih oziroma so bili sporočeni odčitki združeni v en sam vnos. V prvem primeru datoteke niti ni bilo mogoče naložiti, v drugem primeru je sodelavec izvedel, da bo moral po novem sistemu letno plačati 29.000 in še nekaj evrov.

zajem zaslona
Agencija je po več mesecih čakanja objavila primerjalnik stroškov omrežnine

Kaj ponuja primerjalnik

Če boste imeli več sreče kot mi in vam datoteko uspe naložiti, vam glede na obljube Agencije za energijo primerjalnik prikaže: stroške omrežnine po trenutno veljavni metodologiji obračunavanja (opcijsko), stroške omrežnine na podlagi nove metodologije ob upoštevanju dogovorjenih obračunskih moči, ki vam jih je predlagal elektro operater, stroške omrežnine na podlagi nove metodologije ob upoštevanju dogovorjenih obračunskih moči, ki jih določite sami, brez prilagoditve odjema – »Scenarij prilagojene obračunske moči« ter stroške omrežnine na podlagi nove metodologije s prilagoditvijo odjema na način, da prilagojene dogovorjene obračunske moči niso prekoračene – »Scenarij prilagojene obračunske moči in odjema«, ter analizo lastnih koničnih obremenitev. Na agenciji obljubljajo, da bodo primerjalnik še naprej izboljševali in popravljali.