Avstrija

V snegu in vetru so tri Čehe reševali 15 ur! Bodo morali plačati 20.000 evrov?

R.T.
8. 1. 2024, 22.31
Posodobljeno: 8. 1. 2024, 22.37
Deli članek:

Češki planinci so se v izjemno zahtevnim razmerah odpravili na Großglockner. Zataknilo se jim je. Poklicali so reševalce.

Bergrettung Kals
Plezanje v težkih pogojih. Reševalci so se v nedeljo zjutraj prebili do Čehov.

V Sloveniji se javnost občasno razburja ob primerih reševanja neprimerno opremljenih in skorajda objestnih pohodnikov. »Zaračunajte jim,« rohnijo po spletu, toda v Sloveniji se zaplete, ker je na sodišču težko dokazati stopnjo odgovornosti. Zato razen redkih izjem stroške reševanja krije država, torej davkoplačevalci.

V Avstriji je nekoliko drugače. Lahkomislenim planincem pogosteje izstavijo račun. Zadnji primer se je pripetil v soboto na vzhodnem Tirolskem. Trije Čehi so se v snegu in megli iz Kalsa odpravili na Großglockner, najvišjo goro v Avstriji, ki se dviga 3789 metrov nad morsko gladino. Dvojčka stara 40 let in njun 57-letni kolega so bili sicer dobro opremljeni, s seboj so imeli turne smuči in plezalno opremo. Nekaj čez 6. uro so krenili na pot, čeprav so bili seznanjeni z vremensko napovedjo, ki je obljubljala sneženje, močan veter in nizke temperature. V dobrem tempu so se povzpeli do višine kakšnih 3000 metrov, v pozno popoldanskih urah pa so se morali prvič ustaviti, poroča Kronen Zeitung. Spet so šli dalje, se privlekli čez nek vrh in malo pred 23. uro poklicali na pomoč reševalce.

Noč, megla, veter, helikopter ni mogel poleteti v takšnih razmerah. Tik pred polnočjo se je zato moralo 13 gorskih reševalcev iz Kalsa podati na zahtevno turo. Ob 5. uri zjutraj so se povzpeli do koče Erzherzog-Johann, ki je z 3450 metri najvišje ležeča koča pri naših severnih sosedih. Kmalu so locirali Čehe, bili so v južni steni Großglocknerja, na višini okoli 3500 metrov. Po vrvi so se spustili okoli 200 metrov in dvignili podhlajene Čehe, ki so celo noč preždeli v steni pri -9 stopinjah Celzija. Celotna reševalna akcija je trajala kar 15 ur, sodelovalo pa je 20 gorskih reševalcev in policistov.

Bergrettung Kals
Sredi noči so morali skoraj do vrha Großglocknerja.

Reševalci so bili seveda veseli, da so rešili tri planince, obenem pa kar nekoliko jezni. Čehi po pisanju Kleine Zeitunga niso pokazali niti trohice obžalovanja ali občutka krivde. Eden od gorskih reševalcev je dejal, da so bili mnenja, da se kaj takšnega pač zgodi, če si zadaš takšen podvig. Na tej točki bi se mogoče zadeva v Sloveniji ustavila. Gorska reševalna služba Kals pa je podala prijavo na policiji in sodišče. Zahtevali bodo plačilo 15.000 evrov, kolikor znašajo stroški takšnega posredovanja. Za nameček bi lahko povračilo za okoli 5000 evrov zahtevala še policija. Odločilo bo sodišče v Innsbrucku. Čehe lahko reši le, če so bili ustrezno zavarovani.