Vojaško vadišče Poček

Varuh opozarja, da vojska med poukom ne bi smela zganjati hrupa

Jana Krebelj
8. 1. 2024, 21.25
Posodobljeno: 8. 1. 2024, 21.28
Deli članek:

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je postavil na stran prebivalcev Postojne in okoliških krajev, ki opozarjajo, da hrup z vojaškega vadišča Poček moti pouk v šolah, lani pa je oviral celo maturo. Tudi na pobudo varuha sta ministrstvi za obrambo ter za vzgojo in izobraževanje morali sesti za skupno mizo in začeti iskati rešitve. Dialog med obrambnim ministrstvom in Občino Postojna poteka redno ter s ciljem doseči sporazum, dodajajo na občini.

Profimedia
Na Počku se usposablja Slovenska vojska, potekajo pa tudi mednarodne vaje Natovega zavezništva. Na fotografiji so ameriški vojaki.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je zaradi hrupa, ki ga na Počku povzročajo domača in tuje vojske, prejel več pobud. Tik pred prazniki je odgovoril pobudniku, Klemnu Nagodetu, ki je varuhu poslal tudi rezultate ankete, iz katerih je bilo razvidno, da se večina lokalnega prebivalstva ne strinja z izvajanjem vojaških vaj na Počku. Svetina je pobude, ki se nanašajo na motenje učnega procesa, ocenil kot utemeljene, »saj učencem in dijakom niso bile zagotovljene enake možnosti kot učencem in dijakom v drugih predelih Slovenije«.
Vojska bi se prilagodila šolskemu koledarju

Hrup z vojaškega vadišča življenje Postojnčanov, Prestrančanov in drugih okoliških vasi spremlja ob vsakih vojaških vajah, sodu pa je izbilo dno dogajanje junija lani, ko je na Počku potekala mednarodna vojaška vaja Jadranski udar. Številnim protestnim odzivom se je takrat pridružil ravnatelj OŠ Prestranek Goran Uljan. »Nizki preleti letal, streljanje, hrup z bližnjega vadišča Poček; to presega že vse meje zdravega razuma,« je opozoril v pismu, ki ga je poslal na naslove predsednice države, več ministro pa tudi varuha človekovih pravic. Odmevno pismo do zdaj razen opravičil za hrup in zagotovil, da bodo pristojni uredili zadevo, ni obrodilo vidnih rezultatov. Da se v zakulisju vendarle nekaj dogaja, je poizvedel in pritožniku Nagodetu zdaj obrazložil Peter Svetina. Predstavniki ministrstev za izobraževanje in obrambo so sestankovali novembra.

Na obrambnem ministrstvu ugotavljajo, da težavo predstavljajo zlasti preleti reaktivnih letal in streljanje v tarčo ter občasna streljanja z večjim orožjem, zato bi bilo treba prilagoditi predvsem to dvoje. Poudarili so, da si bodo prizadevali »za upoštevanje dinamike vzgojno-izobraževalnih procesov in šolskega koledarja, predvsem pa se vojaške vadbene aktivnosti ne bodo izvajale v obdobju opravljanja nacionalnega preizkusa znanja«.

Profimedia
Lokalno prebivalstvo opozarja tudi na onesnaževanje, ki ga povzroča vojaška dejavnost.

Vojaške vaje med počitnicami

Za nemoteno izvajanje pouka bi vojaške vaje premaknili v čas šolskih počitnic, prilagodili pa tudi višino in čas letenja letal. »Vsaka aktivnost bo vnaprej napovedana.« Javnost so tudi že obvestili, da se bosta število in intenzivnost vaj na Počku letos zmanjšala. Ministrstvo za izobraževanje je že pred tem sestankom varuhu človekovih pravic pojasnilo, da se zavzemajo za redne sestanke pred začetkom šolskega leta med ministrstvom za obrambo, Slovensko vojsko, lokalnimi skupnostmi in šolami v bližini vadišča. Tako bi se lahko šole »za čas vojaških vaj primerno pripravile z organizacijo drugih dejavnosti, zaradi katerih otroci ne bi bili nujno v šoli, ali pa bi vojaške vaje potekale v času počitnic«.

Ravnatelj OŠ Prestranek Goran Uljan o teh obljubah pravi, da ga veselijo: »Predlogi približevanja so mi všeč, upam, da se bodo uresničili.« Zaveda se, da je to, kar sta obe ministrstvi pojasnili varuhu človekovih pravic, splošni odgovor, vseeno pa se mu ob tem zastavljajo podrobnejša vprašanja, ključna za delo v šoli. Sprašuje se, denimo, kako bi lahko v času vojaških vaj izpeljali dejavnosti zunaj šole, če za to ne bodo dobili dodatnega denarja. »Če so vaje na Počku, je edina rešitev za nas umik kam drugam, to pa je povezano najmanj s stroški plačila avtobusa,« pojasnjuje.

Jure Klobčar
Varuh človekovih pravic Peter Svetina je zaradi hrupa, ki ga na Počku povzročajo domača in tuje vojske, prejel več pobud.

Izrečenih je bilo že veliko obljub ...

Obe vpleteni ministrstvi sta napovedali sestanek državnih sekretarjev z ravnatelji vrtcev in šol na Postojnskem ter s predstavniki lokalne skupnosti. Uljan o tem še ni obveščen, pričakuje pa, da bodo prav na sestankih vseh vpletenih lahko dodelali rešitve in dobili natančnejše odgovore. Pikro še pripomni, da so sestanke napovedovali že poleti, pa jih do zdaj še ni bilo.

Da se napovedi in obljube, ki prihajajo z državne ravni, ne uresničijo vedno, daje vedeti tudi Klemen Nagode, ki se je s pobudo obrnil na varuha človekovih pravic. »Vojska sicer že vsa leta napoveduje, da bo bolj uvidevna, a še vedno velikokrat vaje zaključuje ob 23. uri in tudi kasneje,« pravi. Tudi pridobivanje dovoljenj za širitev vadišča ljudem precej jasno sporoča, da je s tem lahko povezana le večja intenziteta vojaških vaj ter negativen vpliv na okolje in pitno vodo, dodaja. »Vesel sem, da se je po več desetletjih v problematiko vključil tudi varuh človekovih pravic, ki razume, da ljudje za življenje potrebujemo mir, čisto okolje in pitno vodo.« Nagode je sam ustvaril anketo, s katero so ljudje izrazili svoje mnenje glede vadišča. »Med skoraj 1200 odgovori je bilo zaznati veliko stisko in zaskrbljenost ljudi in moja moralna dolžnost je bila, da te rezultate in odgovore posredujem organizacijam, ki imajo možnost in dolžnost, da ustrezno ukrepajo,« pravi.