40 let

Kim med kokošmi in s hčerko kar mimo oči javnosti praznoval okrogli jubilej

J.V.
9. 1. 2024, 08.45
Posodobljeno: 9. 1. 2024, 09.12
Deli članek:

Nekateri znalci špekulirajo, da javnega praznovanja ni zaradi skrbi, ker je bila njegova že pokojna mater rojena na Japonskem. Edino slavje, ki so ga obeležile kamere, mu je pred leti priredil nekdanji zvezdnik NBA Dennis Rodman.

KCNA
Kim s hčerko na obisku piščančje farme.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je včeraj menda dopolnil 40 let, a državni mediji o okroglem jubileju molčijo. So pa obširno poročali o uspehih v gradbeništvu in da je s hčerko Ju Ae, najverjetnejšo naslednico režima, v nedeljo obiskal piščančjo farmo.

Medtem ko sta rojstna dneva očeta Kim Jong Ila in dedka Kim Il Sunga, ki sta vladala pred njim, v avtoritarni državi državni praznik in ju pogosto spremljajo tudi vojaške parade, je domnevni datum rojstva Kima tako minil povsem brez pompa. Nekateri znalci špekulirajo, da javnega praznovanja ni zaradi skrbi, ker je bila njegova že pokojna mater rojena na Japonskem. Drugi menijo, da je za severnokorejske elite še premlad in da potrebuje več dosežkov v življenju za pompozno rojstnodnevno slavje. Tretji krivijo napete gospodarske razmere v državi.

Pjongjang ni nikoli uradno komentiral Kimovega rojstnega, je pa na spletni strani ministrstva za združitev obeh Korej navedeno, da je rojen 8. januarja. Ameriški špijuni trdijo, da leta 1984. Edino slavje, ki so ga obeležile kamere, mu je pred leti priredil nekdanji zvezdnik NBA Dennis Rodman; 8. januarja 2014 so v športni dvorani v Pjongjangu odigrali prijateljsko tekmo za Kimovo rojstnodnevno presenečenje, Rodman pa mu je zapel tudi Vse najboljše.