Vetrovno

Foto: Na Primorskem pustoši močna burja, na Ajdovskem prevračalo tovornjake!

S.R.
9. 1. 2024, 11.55
Posodobljeno: 9. 1. 2024, 15.02
Deli članek:

Jutro je na Primorskem minilo v znamenju močne burje, zaradi katere so številne težave zabeležili predvsem v Vipavski dolini.

Gasilsko reševalni center Ajdovščina
Primorcem jo je še enkrat več zagodla burja.

Na regionalni cesti med vasjo Manče in Vipavo je zaradi več prevrnjenih vozil močno oviran promet, poroča prometno-informacijski center, kjer voznike opozarjajo, naj zaradi močnih sunkov burje upoštevajo omejitve. Po podatkih Agencije RS za okolje je burja na izpostavljeni legah v sunkih presegala hitrost 100 kilometrov na uro. 

Kot je razvidno s spletišča uprave za zaščito in reševanje, je malo pred 10. uro na križišču za Manče močan sunek vetra prevrnil tovorno vozilo, pri čemer je voznik ostal ujet v vozilu. Na kraju so posredovali gasilci GRC Ajdovščina in PGD Vipava. Le nekaj minut pozneje je sunek vetra prevrnil tovorno vozilo v Podnanosu. Tudi tam so posredovali ajdovski gasilci, na pomoč pa so jim priskočili še gasilci PGD Podnanos. O dogodku so obvestili tudi poveljnika civilne zaščite Ajdovščina.

Malo pred 11. so je na cesti Vipava–Manče zaradi sunka vetra prevrnilo še eno tovorno vozilo. Voznik se je v nesreči poškodoval, na kraju pa so posredovali gasilci GRC Ajdovščina, PGD Podnanos in Vipava.

Gasilsko reševalni center Ajdovščina
Primorcem jo je še enkrat več zagodla burja.

Policija podelila več glob

Da je na severnem Primorskem danes marsikaterega voznika presenetila burja, je potrdil tudi tiskovni predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik. Po njegovih besedah je bilo največ težav na hitri cesti med Nanosom in Selom ter na regionalnih cestah v Vipavski dolini. Policisti zaradi burje izvajajo poostren nadzor, a ugotavljajo, da številni vozniki tovornih vozil prepovedi ne upoštevajo. Podelili so jim globe.

Božnik je še navedel, da so se na cesti med vasjo Manče in Vipavo danes prevrnila štiri tovorna vozila in eno kombinirano vozilo. Malo po 7. uri zjutraj se je pred Podnanosom prevrnil kombi s priklopnim vozilom, na katerem se je nahajala počitniška prikolica. 45-letni romunski voznik in njegov sopotnik sta ostala nepoškodovana. Božnik je potrdil tudi, da se je dobri dve uri pozneje pred Podnanosom prevrnilo tovorno vozilo, pri čemer so gasilci iz tovornjaka rešili voznika. Za volanom tovornjaka, ki se je le nekaj minut pozneje prevrnil v Podnanosu, je sedel 61–letni voznik iz Srbije, ki je ostal nepoškodovan. Brez poškodb pa se je razpletla tudi zgoraj omenjena nesreča malo pred 11. uro. V tovornem vozilu, ki ga je prav tako prevrnila burja, je sedel 23-letni voznik iz Hrvaške, ki je pri tem predvidoma utrpel lažje poškodbe. Odpeljali so ga na zdravljenje v Zdravstveni dom Ajdovščina.

Močan veter je na Ajdovskem poskrbel tudi za druge težave. Tako je v Ajdovščini poškodoval nadstrešek nad vhodom ene od večstanovanjskih stavb, na drugi zgradbi pa je poškodoval ostrešje. V obeh primerih so posredovali gasilci, ki so morali odstraniti tudi nekaj vozil.

Prometno-informacijski center poroča še, da zaradi burje na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti Razdrto - Podnanos - Manče - Vipava velja prepoved za počitniške prikolice. Na regionalni cesti Vipava - Ajdovščina velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.