umrlo že 21.507 ljudi

Južna Afrika na ICJ vložila tožbo proti Izraelu zaradi genocida

S.Č./STA
29. 12. 2023, 21.50
Deli članek:

Južna Afrika je danes na Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu vložila tožbo, v kateri Izraelu očita kršenja konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi. Izraelsko zunanje ministrstvo je v odzivu sporočilo, da z ogorčenjem zavrača tožbo.

Profimedia
Južna Afrika na ICJ vložila tožbo proti Izraelu zaradi genocida

Južna Afrika v tožbi navaja še, da je Izrael deloval "s posebnim namenom uničiti Palestince v Gazi kot del širše palestinske nacionalne, rasne in etnične skupine", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izrael je bil v odzivu do tožbe kritičen. "Z ogorčenjem zavračamo krvavo obrekovanje, ki ga širi Južna Afrika," je na omrežju X zapisal tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Lior Haiat.

Od 7.oktobra ubitih že več kot 21.507 ljudi

V izraelskih napadih je bilo v Gazi, kjer je pred vojno živelo okoli 2,2 milijona Palestincev, od začetka vojne 7. oktobra ubitih že več kot 21.507 ljudi. Na izraelski strani pa je bilo 7. oktobra v napadu pripadnikov skrajnega palestinskega gibanja Hamas ubitih nekaj manj kot 1200 ljudi. Gibanje je tudi zajelo 240 talcev, od katerih jih na območju Gaze še vedno zadržuje 129.