"gre za zaščito življenj"

Republikanski guverner Ohia presenetljivo vložil veto na zakon proti pravicam transspolnih oseb

S.Č./STA
29. 12. 2023, 19.35
Posodobljeno: 29. 12. 2023, 19.35
Deli članek:

Republikanski guverner ameriške zvezne države Ohiu Mike DeWine je danes presenetljivo vložil veto na predlog zakona, ki bi prepovedal zdravstveno nego pri spremembi spola mladoletnih oseb in udeležbo transspolnih oseb v ženskih ekipah, poročajo ameriški mediji.

profimedia
Mike DeWine

Poteza guvernerja je v nasprotju s prizadevanji republikancev za zanikanje pravic transspolnih oseb v zadnjih letih. Republikanci imajo sicer v državnem kongresu Ohia zadostno večino, da preglasujejo guvernerjev veto, a ni jasno, kdaj bodo to storili.

Mike DeWine je na novinarski konferenci razložil, da je poslušal stališča ljudi na obeh straneh predloga zakona in ugotovil, da so oboji povsem prepričani, da njihovo stališče najbolj ščiti pravice otrok. Ugotovil je tudi, da bi zakon prizadel le majhno število prebivalcev Ohia, bi pa imel velike posledice za otroke z motnjami spolne identitete in njihove družine.

"Mislim, da gre za zaščito življenj. Čeprav v zakonodaji obstajajo redki primeri, ko država razveljavi zdravstvene odločitve staršev, ne poznam nobenega, ko bi se to zgodilo v nasprotju z odločitvijo staršev in presojo zdravnika oziroma ekipe zdravnikov. Zato ne morem podpisati predloga v tej obliki," je dejal DeWine.

Zakonodajo so označili za kruto in smrtno nevarno za transspolno mladino

Obenem pa je priznal, da so določeni administrativni ukrepi glede tega možni in je svojim državnim agencijam naročil naj prepovedo operativne posege za spremembo spola pri mlajših od 18 let. Naročil jim je tudi, naj zakonodajni oblasti in javnosti poročajo o ugotovitvah o mladoletnikih in odraslih, ki iščejo oskrbo, obenem pa je napovedal oblikovanje pravil in ustrezno svetovanje družinam pri vprašanjih spremembe spola. V času sprejemanja predloga zakona je v državnem kongresu Ohia nasprotovanje ukrepom izrazilo več sto zdravnikov, pedagogov, verskih voditeljev, staršev, strokovnjakov za duševno zdravje in transspolnih oseb. Zakonodajo so označili za kruto in smrtno nevarno za transspolno mladino, poroča televizija ABC.

Predlog zakona bi zahteval marsikakšno prepoved transspolnim osebam

Predlog zakona bi mladoletnikom v Ohiu prepovedal hormonske terapije ali operacije za spremembo spola. Bi pa vsem mladoletnikom s stalnim prebivališčem v Ohiu omogočil nadaljevanje zdravljenja, ki ga trenutno prejemajo. Guvernerjev veto odstopa od nacionalnega trenda takšnih zakonov v državah z republikansko večino.

Od leta 2021 je več kot 20 držav sprejelo zakone, ki omejujejo ali prepovedujejo takšno zdravljenje, čeprav je v ZDA na voljo že več kot desetletje in ga že dolgo podpirajo velika zdravniška združenja. Večina teh zveznih držav se sooča s tožbami, vendar so sodišča izdala različne odločitve, poroča televizija ABC.

Predlog zakona bi tudi zahteval, da javne šole in univerze določijo ločene ekipe za moški in ženski spol, ter izrecno prepovedal transspolnim dekletom in ženskam sodelovanje v športih, ki so skladni z njihovo spolno identiteto.