Francija

Kuhinjskega pomočnika v restavraciji golega privezali na stol

S.Š.
29. 12. 2023, 18.32
Posodobljeno: 29. 12. 2023, 18.38
Deli članek:

V francoskem luksuznem hotelu so zaposlenega več ur poniževali med "ritualom sprejema".

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Eden izmed najbolj priznanih francoskih kuharjev Aurélien Largeau, ki je za svoje kulinarične presežke v hotelu Hôtel du Palais prejel Michellinovo zvezdico, je odložil kuhalnico. A očitno ne prostovoljno.

Kot je pojasnila tiskovna predstavnica hotelske verige Hyatt, je bilo vodstvo v zadnjih dneh obveščeno o "vznemirljivem incidentu", videoposnetki katerega so celo končali na spletu.

V okviru »iniciacijskega rituala« v hotelski kuhinji je bil zaposleni kuhinjski pomočnik namreč več ur privezan na fotelj, popolnoma gol - v nekem trenutku naj bi mu v usta potisnili tudi jabolko.

Ostal brez zaposlitve

Vse naj bi organiziral ravno glavni kuhar, 31-letni Largeau, zato pa je bil sedaj tudi odpuščen.

"Incident ne odraža vrednot, ki jih branimo," je dejala tiskovna predstavnica Hyatta. “Sprejeti so bili ustrezni ukrepi".

Hôtel du Palais na obalni promenadi v Biarritzu ima pet zvezdic, nastanitev pa v povprečju stane več kot 400 evrov na noč.

Ponižujoči rituali zakonsko prepovedani

Takšni iniciacijski rituali so v Franciji prepovedani z zakonom. Vendar se še vedno izvajajo - kot "preizkus", da bi delavci ugotovili, ali se mladi talenti lahko spopadejo s pritiskom službe. Kuharski strokovnjaki zato vedno znova podpirajo kampanje proti nasilju v kuhinjah, najbolj odmevni dve pa so poimenovali "Roke stran od moje kuhinjske roke" ali "Spoštuj svojo kuhinjo".