Eksodus potrošnikov

Živeti ob meji je zaradi razlik v cenah živil spet privilegij

Nace Novak
29. 12. 2023, 19.25
Posodobljeno: 3. 1. 2024, 14.07
Deli članek:

Čeprav naj bi se cena košarice osnovnih živil, odkar je vlada določila spremljanje cen, v naših trgovinah močno znižala, vse več Primorcev opravlja nakupe prek meje. Nekateri redno in že od nekdaj, drugi občasno, dejstvo pa je, da so cene številnih živil, čistil in še česa v Italiji občutno nižje in da je na parkiriščih pred trgovskimi centri onkraj meje polno slovenskih avtomobilov.

Leo Caharija
Na parkirišču pred eno bolje obiskanih trgovin v Gorici je bila vsaj polovica avtomobilov s slovenskimi registrskimi tablicami.

Na parkirišču pred trgovino Famila na ulici Terza Armata v Gorici je bilo te dni, pred prazniki, razmerje avtomobilov z italijanskimi oziroma slovenskimi registrskimi tablicami nekako uravnoteženo, a občutek je bil, da so nakupovalni vozički, namenjeni k avtomobilom s slovenskimi registrskimi oznakami, bolj polni, da torej naši državljani tam opravijo večje nakupe kot domačini.

»Vse kupujem tu. Ker je ceneje. Drugega razloga ni. Saj grem tudi pri nas v trgovino, po kakšno malenkost, po večje nakupe pa od nekdaj hodim v Italijo, v Familo ali Coop. Se bolj izplača. Pa nisem edini. Poglejte malo avtomobile, saj je na parkirišču več takih s slovenskimi tablicami, tudi ljubljanskimi. Sploh zadnje čase naši s cenami res pretiravajo. Ne vem, ali se sploh zavedajo, da jim gre denar iz države. Meni se zdi, da se ne zavedajo,« je povedal Julijan iz Vrtojbe, ki nakupe onkraj meje opravlja že od nekdaj. Sam je tudi delal v Italiji in ima italijansko pokojnino.

Nekateri redno, drugi vsaj občasno prek meje

Med pripravo članka na to temo smo se pogovarjali tudi s številnimi Novogoričani in prebivalci okoliških krajev. In le redki so dejali, da ne gredo nikoli v Italijo »po špežo«. Pa še to predvsem upokojenci brez lastnega prevoza, ki imajo pri nas tudi ugodnosti, popuste na določene dni. Pa tudi več časa, da se tudi sicer o nakupih odločajo glede na akcije in posebne ponudbe ter tako kupujejo v različnih trgovinah, kar se jim izplača.

Leo Caharija
Že pri taki špeži je mogoče z nakupom v Italiji prištediti dobrih deset evrov, z večjim nakupom pa seveda še več.

»Pridem predvsem po praške, čistila in po pašto. To se izplača. Že od nekdaj hodim v Italijo po nakupih, a ne po vse. Kot upokojenka koristim tudi popuste pri nas. Treba se je znajti. Vzamem svojo pa moževo kartico in se pozna, v Mercatorju dobiš še pike,« je povedala Anica iz Branika.

Da so številni izdelki pri sosedih cenejši, je znano dejstvo. Razlog, da so živila, čistila in še marsikateri izdelek pri nas dražji, gre iskati v tem, da je Slovenija za velike proizvajalce majhen trg, drugi razlog pa naj bi bilo to, da večina izdelkov na slovenske trgovske police prihaja prek distributerjev, in ne neposredno od proizvajalcev.

Popisane cene košarice pri nas nerealno nizke

»Redno hodim v Italijo, po nekaj izdelkov pri nas pa grem v Hofer, predvsem po bio izdelke. To v Famili pogrešam. Pa mleko in sire kupujem pri nas, sicer pa vse v Italiji – sladkor, moko, pašto. To je sicer žalostno, a tako je. Tudi pralni praški in detergenti so cenejši, ne moreš verjeti,« je dejala Branka iz Šempetra.

Vlada je sicer s spremljanjem cene košarice osnovnih živil storila korak v pravo smer, a so trgovci, kot kažejo zadnje ugotovitve v medijih, našli način, kako se prilagoditi tem zahtevam. Košarica s petimi osnovnimi živili naj bi tako pri petih slovenskih trgovcih ob zadnjem popisu stala le okoli 16 evrov, pri čemer naj bi kilogram belega kruha stal le pičlih 19 centov, dejansko pa za ta denar ni mogoče kupiti niti žemlje.

Sicer pa naj bi se po zadnjih objavljenih podatkih osnovna košarica živil v primerjavi s prejšnjim merjenjem pocenila za deset odstotkov, v primerjavi z lanskim septembrom pa naj bi bila osnovna živila cenejša že za več kot 60 odstotkov.

Italijani k nam še vedno po meso, gorivo ...

»Pridemo tu ali tam. Občasno. Po polenovko, mortadelo, kakšno kavo, praške. Danes imamo ravno opravek v Novi Gorici, pa smo se spotoma ustavili še tu,« je povedala Sonja iz Postojne. Na poti iz Kopra proti domačemu Tolminu se je v Famili v Gorici ustavil tudi Klavdij, ki je nakupil nekaj dobrot za praznike.

Sicer pa Italijani še hodijo k nam po nekatere stvari. Že po tradiciji po gorivo in meso ter mlečne izdelke. Ena od nakupovalk nam je na parkirišču zaupala, da pride k nam pogosto tudi pogledat za kakšno oblačilo, v Supernovo.

»Kar pogosto, morda enkrat na teden, grem po nakupih v Slovenijo, v Novo Gorico. Po določene izdelke, ki jih tam dobim, tu pa ne, ali take, ki so pri vas cenejši, predvsem meso, tudi pivo, kakšne omake. Kar se tega tiče, je pri vas več izbire,« je povedal Roberto iz Gorice.