več kot 160 ranjenih

Število smrtnih žrtev ruskih napadov na Ukrajino naraslo na 30

S.Č./STA
29. 12. 2023, 21.08
Posodobljeno: 29. 12. 2023, 21.08
Deli članek:

Število smrtnih žrtev današnjih obsežnih ruskih napadov iz zraka na Ukrajino se je povzpelo na 30, še več kot 160 ljudi pa je bilo ranjenih, je sporočil ukrajinski notranji minister Igor Klimenko. Velika Britanija je v odzivu na napade napovedala dobavo dodatnih 200 raket zračne obrambe Ukrajini.

Profimedia
Število smrtnih žrtev ruskih napadov na Ukrajino naraslo na 30

"Doslej je bilo zaradi jutranjega množičnega napada Rusije na ukrajinsko ozemlje ubitih 30 ljudi, več kot 160 pa ranjenih," je na Telegramu zapisal Igor Klimenko. Po navedbah vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske Valerija Zalužnega je Rusija izvedla največji napad iz zraka na Ukrajino od začetka vojne pred skoraj dvema letoma.

Ruske sile so namreč iz več smeri izstrelile 122 raket in 36 t. i. kamikaze dronov, ukrajinska zračna obramba pa je 70 odstotkov izstrelkov prestregla. Tarča napadov so med drugim bile regije Harkov, Lvov, Dnipro, Odesa, Zaporožje in prestolnica Kijev.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je obsodil napade in Moskvo pozval, naj z njimi nemudoma preneha. "Šokiran sem nad še enim obsežnim nizom usklajenih raketnih napadov in napadov z droni, ki jih je Rusija ponoči izvedla po vsej Ukrajini," je dejal.

Velika Britanija bo Ukrajini dobavila dodatnih 200 raket zračne obrambe

Opozoril je, da so napadi zadeli civilno infrastrukturo, vključno s stanovanjskimi stavbami, porodnišnico, šolami, vrtci, parki, postajo podzemne železnice in nakupovalnim središčem, pa tudi energetsko infrastrukturo. V več regijah je bila prekinjena oskrba z električno energijo, reševalne ekipe pa še vedno iščejo ljudi, ujete pod ruševinami, je dodal.

Britanski obrambni minister Grant Shapps je medtem v odzivu na ruske napade napovedal, da bo Velika Britanija Ukrajini dobavila dodatnih 200 raket zračne obrambe. Z dobavo bodo obnovili zaloge raket za britanske sisteme zračne obrambe, ki jih je London že podaril Kijevu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.