Negotova prihodnost

Živimo v času slabih napovedi, čakajo nas vojne, podnebne težave in bolezni

Andraž Zupančič
30. 12. 2023, 06.35
Deli članek:

Napovedovanje prihodnosti je precej kočljivo, a napovedim vedno znova radi prisluhnemo. Najpogosteje poskušamo razbrati, kaj sta s svojimi besedami želela povedati Nostradamus in Baba Vanga, ki nas vsako leto znova dobro prestrašita.

PS
100 kilometrov iz Sofije so babi Vangi postavili spomenik. Njene napovedi zbujajo precej strahu.

Preden zavijemo v vode skritih pomenov in zavitih besed, je prav, da si ogledamo, kaj nam za leto 2024 napovedujejo precej bolj resni ekonomisti. Tudi ti velikokrat brcnejo v temo, a nekaj trendov vseeno lahko uganejo. Tako pravijo, da bo, poleg Kitajske, gonilo globalne ekonomije vse bolj tudi Indija. Deutsche Bank namreč napoveduje, da bosta omenjeni državi glavni odgovorni za globalno rast, medtem ko bo zahodni svet padel v še večjo defenzivo. V ZDA bo rast gospodarstva manjša kot v letu, ki se izteka, saj da bo Ameriko zajela manjša recesija. To pomeni določene težave tudi za Evropo, kjer bo gospodarstvo še občutilo težave na globalnih trgih, do sredine leta pa se nam obeta obdobje stagnacije. Šele nato naj bi se začel zelo počasen proces okrevanja, pri čemer je še vedno največja uganka Nemčija, od katere pa je, kot vemo, Slovenija zelo odvisna.

Atentati in nova zdravila

A če pustimo ob strani resne globalne napovedi, lahko povsem drugače beremo besede Babe Vange, slepe prerokovalke iz Bolgarije, ki je umrla leta 1996. Za leto 2024 je namreč napovedala celo serijo atentatov in naravnih nesreč, a tudi odkritja zdravil za hude bolezni.

Baba Vanga ali »balkanski Nostradamus« se je rodila leta 1911 kot Vangelija Pandeva Gušterova, na njene napovedi pa niso bili imuni niti državniki, kot sta bila bolgarski car Boris III. in nekdanji sovjetski voditelj Leonid Brežnjev. Baba Vanga naj bi pravilno napovedala celo smrt princese Diane, potop ruske podmornice Kursk in teroristične napade na dvojčka Svetovnega trgovinskega centra leta 2001 v New Yorku. Veliko teh napovedi pa je zavila v dvoumne besede, ki dopuščajo različne razlage. Tako za leto 2024 napoveduje sedem dogodkov, ki nam, če se bodo uresničili, ne obetajo prav nič prijetnega. Napovedala je poskus atentata na ruskega predsednika Vladimirja Putina, svari pred terorističnimi napadi v Evropi (ti se tako ali tako že dogajajo), »velika država pa bo izvedla preizkuse z biološkim orožjem«, je zapisala. V poštev tako pridejo Kitajska, Rusija ali ZDA. Pri vremenu je napovedala nove skrajne pojave in naravne katastrofe, vse skupaj pa naj bi privedlo do nove velike svetovne gospodarske krize.

Človeštvo bo v letu 2024 lahko upalo na boljše zdravje, odkrili naj bi namreč zdravilo za hude bolezni, med drugim za alzheimerjevo bolezen in raka. Na področju tehnologije pa napoveduje revolucijo, ki jo mnogi povezujejo z vse bolj prisotno umetno inteligenco.  

Vemo, da je treba vse te napovedi jemati z dobro mero dvomov, konec koncev je za leto 2023 kar nekaj stvari napovedala narobe: zgrešila je s hudo sončno nevihto s katastrofalnimi posledicami za življenje na Zemlji in jedrsko nesrečo. Če pogledamo še nekaj let dlje v prihodnost, pa ugotovimo, da je bila malce bolj optimistična, konec svetovne prehranske krize je napovedala za obdobje med letoma 2025 in 2028, leta 2076 se bo po njenem vrnil komunizem, leta 2304 pa naj bi ljudje lahko potovali skozi čas.

Tudi starejši Nostradamus je črnogled

Njen »poklicni kolega« Nostradamus, ki je živel v 16. stoletju, tudi spada med obvezne preroke sodobnega časa. Njegove besede pa so še bolj dvoumne, čeravno so njegovi zagovorniki našli v njih napovedi o vzponu Adolfa Hitlerja, atentatu na Johna F. Kennedyja, napadih 11. septembra v New Yorku ter pojavu covida. 

Arhiv časopisa Novice Svet24
V Nostradamusa verjamejo predvsem tisti, ki vidijo za človeštvo le apokaliptično prihodnost.

Za leto 2024 ena od njegovih napovedi namiguje na menjavo na prestolu v Združenem kraljestvu. Je res napovedal, da naj bi kralj Karel III. odstopil in naj bi na prestol sedel princ Harry, ne William? Zapisal je, da bo »kmalu za katastrofalno vojno nov kralj maziljen, ki bo dolgo časa pomirjal zemljo«. In to bo nekdo, ki »ni zaznamovan od kralja«.

Nostradamus je nekako videl tudi vojno in pomorsko bitko z rdečo zastavo, kar naj bi nakazovalo na Kitajsko in napetosti med to državo in Tajvanom. Na področju podnebja tudi on napoveduje slabe čase, s požari in visokimi temperaturami, temu bodo sledile velike poplave, lakota pa bo posledica kužnega vala. Nostradamus tudi vidi novega papeža.

A tudi pri njegovih pesnitvah in napovedih ne gre vedno brez napak, pa naj bodo njegove razlage še tako ohlapne. Za leto 2023 je zgrešil pri napovedi o prihodu antikristaintretji svetovni vojni.

Bojda je uganil nekaj dogodkov

Nostradamus sicer ni bil le prerok, temveč se je ukvarjal tudi z astronomijo in zdravilstvom, v svojih štirivrstičnih napovedih kvartinah pa je med drugim vseeno napovedal veliki požar v Londonu (ki je bil takrat sicer le vprašanje časa) in Adolfa Hitlerja. Za požar v Londonu je dejansko napovedal pravo letnico, 1666. Hitlerja pa mnogi vidijo v napovedi o vzponu »mladega Noričana«, ki naj bi pomenil človeka iz Nürnberga, ene od central nacističnega gibanja. Nostradamus naj bi napovedal tudi francosko revolucijo leta 1789 ter atentat na Kennedyja ter teroristični napad na New York leta 2001, ko je pisal o »ognjenih pticah«, ki da bodo trčile v »velike dvojčke«.

Profimedia
V 2024 nas bojda čaka prihod novega papeža.

Pri podnebnih spremembah in ekonomskih krizah ter političnih nemirih dejansko niti ni pretežko zadeti, velike bolezni pa so bile in so realnost, ki spremlja človeštvo vse od začetka, in so bile v Nostradamusovih časih še veliko pogostejši pojav. Vse njegove napovedi so prav tako zavite v dvoumnost in jih mnogi berejo bolj kot zanimivost, preden iščejo vzporednice z dejanskimi dogodki.

In seveda še to: Baba Vanga je konec sveta napovedala za leto 5079. Do takrat pa se poskušajmo imeti kar se da lepo.