Svet

V Jemnu dogovor o prekinitvi ognja in mirovnem procesu pod okriljem ZN

A.S./STA
24. 12. 2023, 10.33
Deli članek:

Sprti strani v Jemnu sta se zavezali k novi prekinitvi ognja in pristali na sodelovanje v mirovnem procesu pod vodstvom Združenih narodov za končanje vojne, je v soboto sporočil posebni odposlanec ZN za Jemen Hans Grundberg.

Profimedia
/

Dogovor sledi nedavnim srečanjem Grundberga v Savdski Arabiji in Omanu s predstavniki obeh sprtih strani. Grundberg je dejal, da "pozdravlja zavezanost obeh strani nizu ukrepov za izvajanje prekinitve ognja ... in za vključitev v priprave za nadaljevanje vključujočega političnega procesa", so sporočili iz njegovega urada.

Odposlanec bo zdaj sodeloval s stranema pri oblikovanju načrta pod okriljem ZN, ki bo vključeval te zaveze in podpiral njihovo izvajanje, so dodali.

Do dogovora prihaja ob naraščanju števila napadov jemenskih hutijskih upornikov na ladje v Rdečem morju v znak solidarnosti s Palestinci na območju Gaze. Po navedbah Pentagona so izvedli več kot 100 napadov z brezpilotnimi letali in raketami, ki so ciljali na deset trgovskih ladij.

Jemen že vse od leta 2014 pretresa državljanska vojna, v kateri se uporniški Hutiji na zahodu države, ki jih podpira Iran, borijo proti mednarodno priznani vladi na vzhodu, ki jo podpira vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije.

V nasilju je bilo ubitih več sto tisoč ljudi, milijoni pa so se znašli na robu lakote. Zaradi kaosa, ki vlada v državi, so se na ozemlju Jemna okrepile tudi skrajne islamistične skupine.