Talilnica

V eksploziji plavža umrlo 13 delavcev, še 38 poškodovanih

S. R.
24. 12. 2023, 10.56
Posodobljeno: 26. 1. 2024, 08.12
Deli članek:

V tovarni v industrijskem parku na indonezijskem otoku Sulavezi je eksplodirala peč za taljenje niklja. V nesreči je umrlo 13 delavcev. Še 38 delavcev je utrpelo poškodbe.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Tragedija se je zgodila v talilnici niklja, ki je v lasti indonezijske družbe Tsingshan Stainless Steel. Do eksplozije, v kateri je umrlo osem indonezijskih in pet kitajskih državljanov, je prišlo med popravili plavža ob približno 5.30 uri po lokalnem času (ob približno 22.30 po srednjeevropskem času).

»Glede na prve izsledke preiskave je do eksplozije prišlo, ker se je na dnu peči še vedno nahajalo nekaj eksplozivne snovi,« so pojasnili v industrijskem parku Morowali (IMIP). Prvi eksploziji je sledilo še več eksplozij, saj so delavci pri popravilu uporabljali jeklenke s kisikom. V industrijskem parku so zagotovili, da bodo nesrečo temeljito preiskali ter tudi pokrili stroške zdravljenja poškodovanih delavcev.

Industrijski park IMIP je sicer v lasti kitajske družbe Tsingshan in njenega indonezijskega partnerja Bintang Delapan Group, ki proizvaja nerjavno jeklo in ogljikovo jeklo.