Mala, a velika zmaga

Ukrajinci v enem dnevu sestrelili tri najnaprednejše ruske bombnike

S.R.
23. 12. 2023, 08.41
Posodobljeno: 23. 12. 2023, 08.52
Deli članek:

V ruski vojski o dogodku molčijo, a so toliko bolj zgovorni ruski blogerji, ki so potrdili, da je Rusija v petek izgubila tri nadzvočne bombnike Su-34, ki sodijo med najnaprednejše vojaške zrakoplove v njihovem arzenalu.

Profimedia
Ruski nadzvočni bombnik Su-34.

Da so na južni fronti v Ukrajini sestrelili tri reaktivce Sukhoi Su-34, so včeraj potrdili ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in predstavniki ukrajinskih zračnih sil. Kot je za ukrajinsko nacionalno televizijo dejal tiskovni predstavnik ukrajinskih zračnih sil Jurij Ignat, je šlo za »izvrstno načrtovano operacijo.« Dodal je, da se ti bombniki že nekaj časa niso znašli v njihovi »pozitivni statistiki.« Zelenski se je v svojem nočnem nagovoru zahvalil protizračni obrambi v regiji Odesa, ki da je zaslužna za to malo, a veliko zmago. Letala naj bi sestrelili nad regijo Herson, večji del katere rusi nadzirajo že od začetka invazije februarja 2022. Ukrajincem je sicer lansko jesen uspelo osvoboditi mesto Herson, ki se nahaja na desnem bregu reke Dneper, letošnjo jesen pa so uspeli zasesti tudi nekaj položajev na njenem levem bregu.

Kako jim je uspelo sestreliti ker tri najsodobnejše ruske bombnike, zaenkrat ni potrjeno, a se šušlja, da bi lahko bil za to odgovoren ameriški sistem protizračne obrambe patriot. Po poročanju ruskega medija Eurasia Daily je povsem možno, da je Ukrajina z desnega brega Dnepra proti visoko letečim tarčam izstrelila rakete iz sistema patriot. Slednje imajo doseg do 160 kilometrov. Da gre zahvala patriotu, meni tudi ukrajinski strokovnjak s področja letalstva Valerij Romanenko. Enako je prepričan tudi eden bolj pomembnih ruskih vojaških blogerjev z vzdevkom Fighterbomber.

Zelenski je v nočnem nagovoru poudaril, da so lahko ruski piloti zdaj spoznali, da njihova dejanja ne bodo ostala »nekaznovana.«

Profimedia
Nahrbtnik s padalom, ki naj bi pripadal enemu od preživelih pilotov.

Profimedia
Padalo enega od pilotov, ki je sestrelitev preživel.