V petek

Lek zaprl proizvodnjo antibiotikov na Prevaljah, brez dela po neuradnih podatkih ostalo okoli 190 delavcev

D.K./STA
23. 12. 2023, 07.50
Deli članek:

Po 45 letih, odkar je leta 1978 na Prevaljah začel delovati takrat majhen obrat za proizvodnjo penicilinskih izdelkov, so v petek tam zaključili proizvodnjo antibiotikov. Bodo pa nekatere aktivnosti na lokaciji še potekale.

Koroška Čveka
V Lekovem obratu na Prevaljah 22.decembra zaključili s proizvodnjo antibiotikov

"Zadnji dan obratovanja proizvodnje bo 22. december 2023. Sandoz bo antibiotike proizvajal na svojih drugih strateških lokacijah, tudi v Avstriji," so glede zaključka proizvodnje antibiotikov na Prevaljah za STA v četrtek pojasnili v Leku.

Za potrebe zagotavljanja analiz stabilnosti in kontravzorcev prevaljskih izdelkov bodo na Prevaljah za predvidoma štiri leta in v zmanjšanem obsegu ohranili analitski laboratorij s predvidoma sedmimi delovnimi mesti.

Tudi sicer, kot poudarjajo v Leku, zaustavitev same proizvodnje še na pomeni konec aktivnosti na lokaciji, saj so za ukinitev proizvodnje potrebne še številne vzporedne aktivnosti, ki bodo potekale predvidoma do konca prvega četrtletja prihodnje leto.

"Zapiranje same lokacije pa je kompleksen in dolgotrajen proces, ki traja dlje časa, zato je v tem trenutku o njeni prihodnosti preuranjeno govoriti," pa so glede prihodnosti prevaljske lokacije še navedli v Leku.

Postopni zaključek proizvodnje antibiotikov v Lekovem obratu na Prevaljah, kjer je spomladi letos delalo še okoli 220 delavcev, je vodstvo koncerna napovedalo oktobra 2019, končni datum pa se je vmes zaradi različnih okoliščin podaljševal.

Pred tem je Lek konec leta 2018 na Prevaljah dokončal gradnjo nove proizvodne hale, saj je načrtoval širitev proizvodnje, a je nato septembra 2019 sporočil, da proizvodnje ne bo širil. Kasneje je novozgrajeno halo za potrebe proizvodnje litij-ionskih baterij kupil mežiški Tab.

Po dokončni potrditvi datuma zaprtja proizvodnje antibiotikov na Prevaljah so v začetku junija letos stekli pogovori med delodajalcem in predstavniki delavcev. Uprava Leka je nato 7. septembra sprejela program presežnih delavcev, ki so ga skupaj oblikovali sindikat, svet delavcev in predstavniki delodajalca.

"V programu so zagotovljene pravice in finančna varnost v višjem obsegu, kot predvideva zakon. Hkrati je družba sodelavcem ponudila možnost prezaposlitve na druge lokacije Sandoza v Sloveniji, poklicno svetovanje in druge oblike pomoči oz. izobraževanja, ki jim pomagajo pri iskanju nove zaposlitve," so oktobra pojasnili v Leku.

Odpovedi prejelo po neuradnih podatkih okoli 190 delavcev

Uradnih podatkov o tem, koliko delavcev bo izgubilo delo, v Leku niso podali. Po neuradnih podatkih pa je oktobra odpovedi pogodb o zaposlitvi prejelo okoli 110 zaposlenih v Leku, okoli 80 agencijskih delavcev pa je odpovedi prejelo novembra. Zaposleni imajo različne odpovedne roke, prvi se bodo lahko na zavod za zaposlovanje začeli prijavljati v začetku prihodnjega leta, ostali pa v nadaljnjih mesecih. Večini naj bi roki potekli do konca septembra prihodnje leto.