Po Evropi divjalo neurje

Foto: Orkan Zoltan v Avstriji terjal prvo smrtno žrtev

D.K.
22. 12. 2023, 22.41
Posodobljeno: 23. 12. 2023, 00.22
Deli članek:

Neurje je v noči na petek zajelo sever Evrope, kjer je podiralo drevesa, ob obali Severnega morja pa so poročali o poplavah. O težavah poročajo iz Nemčije in Avstrije.

Freiwillige Feuerwehr Bergheim
Neurje v Avstriji

Močan veter in dež sta ovirala promet v delu Nemčije, kjer je v času predbožičnih množičnih potovanj prihajalo do odpovedi letov in vlakov ter težav v cestnem prometu. Med drugim so bile motene povezave med Hamburgom in Hannovrom ter Frankfurtom in Münchnom, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Nemške železnice Deutsche Bahn so sporočile, da je do težav v železniškem prometu zaradi padlih dreves prihajalo predvsem na severu Nemčije in v osrednji deželi Hesse, da pa se razmere izboljšujejo. Ob tem so po poročanju dpa danes opozorili, da bo železniški promet konec tedna zelo obremenjen, saj bodo potovali tudi vsi tisti, ki zaradi neurja niso mogli.

V pristaniškem mestu Hamburg je reka Elba poplavila ulice okoli ribje tržnice, tako da je bila voda ponekod visoka do pasu. Vrhunec je nevihtni val dosegel danes zjutraj, ko je znašal 3,3 metra nad povprečno višino plimovanja. O poplavljenih ulicah so ponoči poročali tudi v okolici pristanišč v več nizozemskih mestih ob Severnem morju, med drugim v Scheveningnu in predmestju Haaga.

Avstrijo zajel orkan "Zoltan", ena oseba umrla

Na severni strani Alp so izmerili orkanske sunke do 180 km/h, ki so prinašali sneg in tudi nevihte. Velike hitrosti vetra so bile izmerjene tudi v dolinah, npr. B. v Kapfenbergu s 105 km/h. V obrobnih gorah in na južnem Štajerskem so izmerili od 50 do 80 km/h.

Neurje je prizadelo predvsem Flachgau in glavno mesto dežele Salzburg

Zgornjo Avstrijo so prizadele predvsem nevihte in padavine. V skupnosti Hartkirchen (okrožje Eferding) je bilo naselje z osmimi hišami sprva nedostopno, ker je več podrtih dreves blokiralo edino dostopno cesto. V Spodnji Avstriji je neurje terjalo eno življenje. Okoli 1. ure zjutraj je drevo padlo na poplavno območje Klosterneuburga (okrožje Tulln) in s seboj odneslo opazovalni stolp na katerem je bil lovec, je za APA povedal tiskovni predstavnik gasilcev Franz Resperger. Moškemu ni bilo več pomoči. Verjetno je bil na lovu za divjimi prašiči.

Medtem pa so gasilske enote v Spodnji Avstriji poročale o novih podrtih drevesih ter poškodovanih telefonskih in električnih vodih, ki so privedli do številnih intervencij.

V četrti Liefering je drevo padlo na trolejbus

V četrti Liefering je drevo padlo na mimovozeči trolejbus. 55-letni voznik se je poškodoval. Po izpadih elektrike je poklicna gasilska enota reševala ljudi iz zagozdenih dvigal.

Močan veter ogrožal tudi letalski promet

Dve letali, ki sta prihajali iz Hamburga in Düsseldorfa, sta bili zvečer zaradi močnega bočnega vetra na salzburškem letališču preusmerjeni v Linz, drugi dve povezavi pa sta bili odpovedani, je za APA povedal tiskovni predstavnik letališča Alexander Klaus.

Zvečer so orkanski sunki vetra na ulici Peter-Pfenninger-Straße izruvali večje drevo, ki je padlo na trolejbus. V incidentu ni bil poškodovan nihče od potnikov, voznika avtobusa so morali po lažjih poškodbah odpeljati v bolnišnico. Nastala je velika škoda na vozilu in daljnovodih. Zaradi tega je bil okoli 23. ure ustavljen ves trolejbusni promet v Salzburgu.

Padajoče drevje je povzročilo izredne razmere tudi v sosednji zvezni državi Tirolska: Stubaital je bil za kratek čas brez elektrike. Poleg tega je bila prekinjena proga med Imstom in Reuttejem – posekati je bilo treba drevo.

Tudi za naprej napovedano sneženje in veter

Vremensko opozorilo državnega urada za civilno zaščito bo veljalo tudi v petek in soboto. Pričakujejo se nadaljnje nevihte, sneg in dež. Ljudje naj se izogibajo gozdov in parkov, smučanja in krpljanja stran od zavarovanih prog, način vožnje naj prilagodijo razmeram v prometu. 24. decembra pa naj bi se veter in sneg umirila.