Poslabšanje že v četrtek

Nemčijo bo pred božičem prizadel orkan Zoltan, ekstremni sunki vetra lahko ohromijo letalski in potniški promet

D.K.
20. 12. 2023, 08.14
Posodobljeno: 20. 12. 2023, 08.19
Deli članek:

Pred Božičem bo Nemčijo dosegel orkan Zoltan. Pričakujejo se orkanski in nevihtni sunki vetra, kar bo povzročilo prekinitve v železniškem in zračnem prometu.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Po poročanju nemške meteorološke službe (DWD) bo pihal močan veter, kar predstavlja nevarnost lomljenja vej dreves, izruvanja dreves in poškodovanih streh.

Ob obali Severnega morja se bodo prvi nalivi začeli pojavljati že v četrtek zjutraj. Veter se bo hitro okrepil, in že v četrtek popoldne lahko pričakujejo orkanske sunke vetra v okolici Severnega morja. Do večera bo nevihta zajela celotno Nemčijo.

V Alpah bo divjal orkan s hitrostjo do 140 km/h

Ob obalah Severnega in Baltskega morja bo pihal orkanski veter, drugod po državi pa bodo padavine ali močne nevihte, poroča DWD. V noči s četrtka na petek bo prišlo do prvih udarov nevihte po celotni obali Severnega morja. V petek zjutraj se bo veter ponovno okrepil. Na obalnih območjih lahko sunki vetra dosežejo tudi do 130 km/h. 

Vremenoslovci za petek popoldne napovedujejo še en sunek nevihte. V Hamburgu bi celo lahko prišlo do močnega sunka nevihte.

V soboto bo orkan oslabel

V petek se bo veter postopoma umiril. Čeprav bo v soboto še vedno vetrovno in nevihtno, bo orkan oslabel. Kar pomeni, da v soboto ne pričakujejo več ekstremnih sunkov vetra, poročajo meteorologi.

Težave v prometu

Ob tako močni nevihti ni izključeno, da bi prišlo do omejitev železniškega prometa. Če drevo pade na nadzemni vod ali tirnice, bo promet otežen. V četrtek in petek lahko na omenjenih območjih pričakujejo začasne ustavitve medkrajevnega prometa. Tisti, ki nameravajo potovati z vlakom ali celo letalom, naj premislijo, če se bodo podali na pot.

Prav tako bi lahko zaradi oteženih pogojev prišlo do zamud pri dostavi poštnih pošiljk in paketov. Burno bo tako na božič kot tudi po božiču. Na sam božič bi se lahko razvila nova nevihta. Nemški meteorologi svetujejo prebivalcem, naj spremljajo vremensko napoved, preden se odpravijo na pot.