Petarde in ognjemeti

Poškodb zaradi pirotehnike vse manj, a kaj, ko se najhuje poškodujejo otroci

S.Š.
20. 12. 2023, 06.18
Deli članek:

V veselem decembru, ko so mize polne dobrot, pod smrečico pa ležijo darila, se marsikdo ne more upreti pirotehniki. Kljub temu, da je prodaja pirotehničnih izdelkov močno omejena, pa v zadnjih letih še vedno beležimo poškodbe zaradi petard in ognjemetnih izdelkov, te pa so lahko zelo hude.

Profimedia
Policiste skrbi predvsem dejstvo, da so med najpogostejšimi uporabniki pirotehnike najmlajši.

Že v začetku meseca so se začeli po Sloveniji pojavljati plakati, ki opozarjajo na nevarnost uporabe pirotehničnih sredstev, tudi policisti v zadnjih dneh svarijo, da so uporabniki pirotehnike (pre)mladi, kar pa lahko botruje tudi hudim poškodbam.

“Razcefrane” dlani, manjkajoči prsti…

Kot so ob začetku decembra opozorili predstavniki Policijske uprave Maribor in Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, je bila lani polovica kršiteljev, ki jih je obravnavala policija, mladoletnih, zato otroke in starše pozivajo, naj se uporabi pirotehnike izognejo. "Želim si, da nihče od zaposlenih in staršev nikoli več ne doživi tega prvega krika, ko starš izve, kaj se je otroku zgodilo, in da ta otrok nikoli več ne bo imel enakega življenja," je dejal zdravnik Metin Omerović iz urgentnega centra UKC Maribor.

Ob tem je opozoril tudi na dejstvo, da se poškodbe, ki lahko nastanejo pri uporabi pirotehnike, nikoli ne pozdravijo popolnoma. Bolniki imajo namreč najpogosteje hujše poškodbe rok, amputacije, katerih rehabilitacija lahko traja tudi več let, raztrganine ali poškodbe, ki kasneje ne dovoljujejo popolnega delovanja roke. Prav tako pirotehnična sredstva večkrat poškodujejo obraz, vplivajo pa lahko tudi na vid in sluh.

Kršitelji v večjem delu mladoletniki

Za podatke o starosti in številu poškodovanih oseb, ki jih letno na urgenci v slovenskih bolnišnicah obravnavajo zaradi poškodb s pirotehničnimi sredstvi, smo se obrnili na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Sporočili so, da je bilo v zadnjem desetletju (od leta 2013) na urgentni medicinski pomoči sprejetih kar 53 ljudi, ki so poškodbe utrpeli zaradi pirotehničnih sredstev. Na NIJZ ugotavljajo tudi, da po pirotehničnih sredstvih najpogosteje posegajo otroci, ki so mlajši od 14 let. V zadnjih desetih letih so tako v slovenskih bolnišnicah zaradi hudih poškodb, ki so jih povzročile petarde in ognjemeti, na urgencah obravnavali kar 14 mladostnikov, starih do 14 let. Sledijo jim najstniki med 15 in 19 leti, teh so na urgencah v zadnjem desetletju obravnavali 10.

PU Celje
Nekaterim, ki zaradi petard utrpijo hujše poškodbe, se funkcija roke nikoli ne povrne v celoti.

Je pa po podatkih NIJZ v zadnjih letih opaziti rahel trend zmanjšanja števila poškodb zaradi pirotehnike. Med leti 2013 in 2017 je namreč urgentno zdravljenje zaradi poškodb s pirotehniko na urgenci iskalo 29 oseb, v zadnjih petih letih pa 24.

Kaj najpogosteje botruje poškodbam?

Velikokrat do poškodbe pride zaradi neprevidnega rokovanja s pirotehniko, kot pojasnjuje Boštjan Kavc, policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije PU Celje, pa je v preteklih letih do poškodb največkrat prišlo, ko so uporabniki poskušali prižgati odvržena in najdena pirotehnična sredstva. Ker se po vsakem poskusu vžiga prižigalo skrajša, se pogosto zgodi, da uporabnik s prižiganjem aktivira bistveno krajše prižigalo, ki takoj aktivira razstrelilno polnitev in zato izdelek učinkuje že v rokah ali pa v neposredni bližini telesa uporabnika.

Nakup in prodaja pirotehničnih sredstev

Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je sicer fizičnim osebam dovoljena med 19. in 31. decembrom, uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja. Kljub temu pa teh pirotehničnih izdelkov ne smemo uporabljati v strnjenih naseljih, zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v javnem potniškem prometu in kjer se odvijajo javni shodi in javne prireditve.

Prodaja, posest in uporaba petard različnih oblik in moči je prepovedana. Prav tako je prepovedana predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava in preprodaja pirotehničnih izdelkov. Zakon določa, da se kršitelju za navedene prekrške izreče globa od 400 – 1.200 evrov, izreče pa se mu tudi stranska sankcija odvzema predmetov.

Pixabay
Na urgentni medicinski pomoči je bilo v zadnjih desetih letih sprejetih kar 53 ljudi, ki so poškodbe utrpeli zaradi pirotehničnih sredstev.

Policisti nakup pirotehničnih sredstev močno odsvetujejo, poudarjajo pa, da če se nakupu le teh ne morete upreti, jih nikar ne kupujte od preprodajalcev na tržnicah, bolšjih sejmih ali drugje na ulicah, prav tako ne kupujte izdelkov, ki jih posamezniki prodajo po družabnih omrežjih. Izkušnje namreč kažejo, da je uporaba teh izdelkov zelo nevarna. Ti izdelki večinoma niso testirani, vprašljivi pa so tudi materiali iz katerih so narejeni.

Mladoletniku zasegli kar 2000 pirotehničnih izdelkov

Kljub opozorilom imajo policisti v prazničnih mesecih polne roke dela s kršitelji, ki pirotehniko preprodajajo. V lanskem letu so tako na območju PU Celje zasegli 410 kosov prepovedane pirotehnike in pri tem uvedli postopke zoper 16 mladoletnikov ter izdali dve odločbi zoper dve polnoletni osebi. Med drugim so obravnavali mlajšega mladoletnika, ki je v navzočnosti sovrstnikov uporabljal pirotehnična sredstva – petarde, od katerih je ena eksplodirala mladoletniku v bližini očesa in ga poškodovala.

Tudi v Mariboru je bilo med lanskimi prazniki pestro, saj so policisti obravnavali 19 kršiteljev, polovica je bila mladoletnih, zasegli pa so 300 pirotehničnih izdelkov. Že letos, še preden se je božična sezona dodobra začela, pa so policisti PU Ljubljana pretekli teden v Zagorju ob Savi obravnavali mladoletnika, ki so mu med hišno preiskavo zasegli skoraj 2000 različnih pirotehničnih izdelkov. Zoper mladoletnika bo zdajpodan obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče, in sicer zaradi kršitev določb Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. 

Trpijo tudi živali

Zaradi pirotehnike trpijo tudi živali. Kot pravi veterinar Marjan Kastelic, lahko glasno pokanje pri živalih izzove napade stresa in panike. Kastelic poudarja, da je treba ob tovrstnih dogodkih pogosto poiskati tudi pomoč veterinarja, ki v tem primeru živalim predpiše uživanje pomirjeval. Zaradi paničnih reakcij lahko živali tudi pobegnejo. To se lahko po veterinarjevih besedah zgodi ob nenadnem poku ali močni svetlobi ob uporabi raket tudi na najbolj nedolžnem sprehodu, nekatere živali pa se domov celo nikoli več ne vrnejo.

Profimedia
Decembrski dnevi so zelo stresni za živali.

Pirotehnika izjemno škoduje tudi prostoživečim živalim. Najbolj so hrupu izpostavljene ptice, ki spijo na drevesih. Ko ptica zasliši glasen pok, se prestraši in odleti, nato pa ponoči ne more najti primernega mesta za prenočevanje. Pozimi je to lahko zelo nevarno zlasti zaradi mraza. Živalim lahko v decemberskih mesecih pomagamo tako, da jim pripravimo zavetje, kjer se bodo počutile varno, hkrati pa jih poskušamo čim bolj odmakniti od pokanja.