Sledi pritožba

Vrhovno sodišče Kolorada Trumpa odstranilo s predsedniških glasovnic v državi

D.K./STA
20. 12. 2023, 07.13
Posodobljeno: 20. 12. 2023, 07.14
Deli članek:

Tiskovni predstavnik predsedniške kampanje Donalda Trumpa Steven Cheung je v torek napovedal pritožbo na odločitev vrhovnega sodišča Kolorada, ki je Trumpu onemogočilo, da v tej zvezni državi kandidira za predsednika ZDA.

Profimedia
Donald Trump

"Voditelje demokratske stranke je zajela paranoja zaradi naraščanja Trumpove prednosti v anketah. Izgubili so vero v propadlo predsedovanje Joeja Bidna in sedaj delajo vse kar lahko, da ameriškim volivcem preprečijo, da jih naslednjega novembra vržejo s položajev," je sporočil Cheung. Ob tem je napovedal, da bo Trumpova odvetniška ekipa hitro vložila pritožbo na vrhovno sodišče ZDA, kjer imajo sicer konservativci večino.

Vrhovno sodišče Kolorada je v torek s tesno večino štiri proti tri odločilo, da Trump leta 2024 ne bo mogel kandidirati za predsednika ZDA v Koloradu, ker je pozival svoje privržence k napadu na kongres 6. januarja 2021. Odločitev sicer vpliva le na volitve 5. marca, ko bodo republikanci izbirali svojega predsedniškega kandidata. Bi pa lahko vplivalo tudi na splošne volitve novembra, poroča britanski BBC.

Sklep sodišča bo sicer predvidoma stopil v veljavo šele 4. januarja, kar je le dan pred rokom, da se v državi natisne glasovnice za volitve v marcu. Lahko pa na to vpliva še morebitna odločitev vrhovnega sodišča ZDA.

Republikanci so se na odločitev sodišča odzvali kritično, medtem ko so jo demokrati pohvalili

Do odločitve sodišča so se kritično odzvali tudi številni drugi republikanci. Predsednica Nacionalnega odbora republikanske stranke Ronna McDaniel je odločitev sodišča označila za vpletanje v volitve in dala na voljo pravnike stranke za boj proti odločitvi sodišča v Koloradu. Predsednik predstavniškega doma kongresa Mike Johnson pa je odločitev označil za tanko prikrit strankarski politični napad in izrazil prepričanje, da bo vrhovno sodišče ZDA razveljavilo to nepremišljeno odločitev, poročajo ameriški mediji.

Republikanski predsedniški kandidat Chris Christie, ki je sicer oster kritik Trumpa, pa je v New Hampshiru dejal, da je odločitev sodišča preuranjena, saj Trump še ni obsojen vstaje. Predsedniški kandidat Vivek Ramaswamy pa je napovedal, da bo z glasovnic v Koloradu umaknil tudi svoje ime.

Demokratski kongresnik Jamie Raskin, ki je bil med voditelji ustavnih obtožb Trumpa, pa je nasprotno menil, da je odločitev utemeljena z dejstvi. Dodal je, da so skrbi nad izbruhom novega nasilja Trumpovih privržencev povsem resne.