Varnostni ukrep

Na Hrvaškem lahko svinje znova koljejo v lastnih objektih

A.S./STA
21. 12. 2023, 12.15
Posodobljeno: 21. 12. 2023, 12.16
Deli članek:

V Slavoniji na Hrvaškem je od danes znova dovoljen zakol svinj v lastnih objektih, ki je bilo začasno prepovedano kot del ukrepov proti širjenju afriške prašičje kuge. Varnostni ukrepi še vedno veljajo tako v Slavoniji kot v delih Hrvaške, kjer niso imeli primerov okužb z afriško prašičjo kugo.

Profimedia
/

S hrvaškega ministrstva za kmetijstvo so sporočili, da je od danes dovoljeno klanje svinj za lastne potrebe, vendar pa kmetje morajo pred klanjem obvestiti veterinarsko službo, da pregleda živali.

Z ministrstva so še sporočili, da so vsa okužena in ogrožena območja, povezana s pojavom afriške prašičje kuge, uvrstili v območje, kjer je ob obveznem nadaljnjem nadzoru stanja dovoljen promet s svežim svinjskim mesom, a izključno na Hrvaškem.

Rejci svinj v Slavoniji so zaradi prepovedi klanja svinj v lastnih objektih in drugih ukrepov proti širjenju te bolezni protestirali več kot dva tedna.

Hrvaška vlada je za ukrepe, povezane z afriško prašičjo kugo, doslej zagotovila 32 milijonov evrov, napovedala pa je še dodatnih 4,4 milijone evrov pomoči.