Hasan Bitmez

Turški poslanec v parlamentu doživel srčni infarkt; danes so sporočili, da je umrl

S.Š.
14. 12. 2023, 12.45
Posodobljeno: 14. 12. 2023, 12.48
Deli članek:

Turški opozicijski poslanec je v torek v parlamentu doživel srčni napad, medtem ko je kritiziral vladno politiko do Izraela in končal z besedami: "Na rokah imate kri Palestincev”. Danes so sporočili, da poslanec ni preživel.

Profimedia
Bitmez je v parlamentu doživel srčni napad.

Uradni posnetek iz parlamenta kaže, kako se 54-letni Hasan Bitmez zgrudi na tla, potem ko je stal za govornico med torkovim zasedanjem. Bitmez, poslanec iz opozicijske stranke Saadet, je umrl v bolnišnici v Ankari, je danes v televizijskem nagovoru povedal minister za zdravje Fahrettin Koca.

Erdogana je kritiziral zaradi trgovanja Turčije z Izraelom

Bitmez je diplomiral na kairski univerzi Al Azhar in bil predsednik raziskovalnega centra Islamske unije, pred tem pa je delal za islamske nevladne organizacije. Bil je poročen in oče enega otroka.

Znan je bil po tem, da je Kritiziral je vladajočo stranko AK (AKP) predsednika Tayyipa Erdogana zaradi trgovanja Turčije z Izraelom kljub vojni v Gazi in kljub ostri retorični kritiki vlade glede izraelskega vojaškega bombardiranja.

"Dovolite ladjam, da gredo v Izrael in to brez sramu imenujete trgovina ... Vi ste sokrivci," je dejal Bitmez v svojem govoru, potem ko je na govorniški oder postavil transparent z napisom "Morilec Izrael - sodelavec AKP."

"Na rokah imate kri Palestincev, vi ste kolaboranti. Prispevate k vsaki bombi, ki jo Izrael vrže na Gazo," je dejal poslancem med razpravo o proračunu za leto 2024.

Na pomoč so mu priskočili poslanci

Po končanem govoru je Bitmez nenadoma padel po tleh, ostali poslanci pa so prihiteli na pomoč.

"Njegovo srce je prenehalo biti, nato so ga oživljali v parlamentu in ga v 20 minutah prepeljali v bolnišnico, kjer so ga aparati ohranili pri življenju,” je dejal Koca.