Pri severnih sosedih

Previsoki stroški potovanja v ZDA in Kanado?

G.G.
14. 12. 2023, 12.16
Posodobljeno: 14. 12. 2023, 12.18
Deli članek:

V avstrijski zvezni deželi Gradiščanska je opozicijsko ljudsko stranko razburila draga »ekskurzija« deželnega glavarja Hansa Petra Doskozila, ki prihaja iz vrst socialnih demokratov.

Profimedia
Hans Peter Doskozil

Delegacija vodilnih političnih predstavnikov Gradiščanske se je oktobra odpravila na službeno potovanje v ZDA in Kanado. V enajstčlanski zasedbi, ki jo je vodil deželni glavar Peter Doskozil, niso bili le politiki in reprezentativni predstavniki dežele, z njimi je bila tudi Doskozilova soproga Julia. Obiskali so čez lužo živeče Gradiščance, njihova društva v New Yorku, Chicagu in Torontu, poročajo avstrijski mediji, kot je v navadi pri takšnih obiskih.

Opozicijski politiki iz ljudske stranke (ÖVP) so povrtali o stroških ekspedicije in poskočili v zrak, ko so prejeli odgovor. Osemdnevno potovanje je stalo približno 100.000 evrov. V ceno so vključeni leti, hotelske nastanitve, prevozi, darila, hrana in pijača. V ÖVP izpostavljajo, da so takšni stroški ekscesni, zlasti ko istočasno deželna vlada uvaja dodatne davke. V Doskozilovem kabinetu odgovarjajo, da realni stroški niso višji kot leta 2012 ali 2017, le zaradi inflacije so se povzpeli do šestmestne številke. Poudarili pa so, da so sorodniki politikov sami poravnali vse stroške, ki so nastaii na potovanju.