Neizpolnjeni predpogoji

Orban nasprotuje ekspresni poti Ukrajine v EU

G.G./STA
14. 12. 2023, 11.49
Posodobljeno: 14. 12. 2023, 11.52
Deli članek:

Madžarski premier Viktor Orban ni naklonjen vojaški pomoči Ukrajini in prehitremu rinjenju Ukrajine v EU.

Profimedia
Viktor Orban (desno) v Bruslju.

Madžarski premier Viktor Orban je ob prihodu na današnje zasedanje v Bruslju znova izrazil nasprotovanje začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino. Poudaril je, da je Evropska komisija ugotovila, da Ukrajina ni izpolnila treh od sedmih predpogojev za začetek pogajanj, po njegovem mnenju pa še več. "Vendar pa so že trije neizpolnjeni predpogoji dovolj, da jim rečemo, da se ne moremo začeti pogajati," je povedal Orban.

Glede 50 milijard evrov vredne makrofinančne pomoči Ukrajini v okviru revizije dolgoročnega proračuna EU za prihodnja štiri leta pa je poudaril, da so sredstva za Ukrajino kratkoročno že zagotovljena, medtem ko bi bilo treba dolgoročno pomoč zagotoviti izven proračuna. Na vprašanje, ali bi lahko odmrznitev okoli 10 milijard evrov evropskih sredstev za Madžarsko vplivala na njegovo stališče, je odgovoril, da Budimpešta "ne baranta".

Orban sicer o začetku pogajanj o članstvu z Ukrajino in nadaljnji pomoči tej državi na sestanku pred začetkom vrha razpravlja s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemškim kanclerjem Olafom Scholzem.