Za državljane

Putin povedal, kdaj bo mir

G.G./STA
14. 12. 2023, 12.47
Posodobljeno: 14. 12. 2023, 12.51
Deli članek:

Prvič po invaziji na Ukrajino se je ruski predsednik Vladimir Putin pojavil na televizijski novinarski konferenci, na kateri je predstavil "stanje stvari v državi".

Profimedia
Putin je dejal, da imajo Rusi v Ukrajini 617.000 vojakov.

Putin je na letni novinarski konferenci poročal o napredku ruskih sil v Ukrajini, kjer bo mir po njegovih besedah mogoč, ko bo Rusija dosegla svoje cilje. Zatrdil je, da ruska vojska napreduje na večini frontne črte v Ukrajini, ki se sicer v zadnjem letu dni ruske agresije skorajda ni premaknila. Moskva pri tem ohranja enake cilje - denacifikacija, demilitarizacija in nevtralen status države, je ponovil Putin in dodal, da so to tudi pogoji za mir. "Mir bo, ko bomo dosegli svoje cilje," je dejal Putin

Zagotovil je, da za potrebe bojevanja v Ukrajini ne bo nove mobilizacije. Trenutno je na vojnem območju po njegovih besedah 617.000 ruskih vojakov, ki da se "odlično bojujejo". Števila padlih na prvi letni novinarski konferenci, odkar je svojo vojsko februarja lani poslal v Ukrajino, ni omenjal.

Kljub zahodnim sankcijam in politični izolaciji, ki jih je Rusija deležna zaradi napada na Ukrajino, je Putin prepričan, da država napreduje. V odgovorih je poskušal pomiriti Ruse, da konflikt ne bo vplival na njihova življenja, potem ko je pred dnevi potrdil, da se bo marca potegoval za še peti mandat na čelu države.