Napad

Veleposlaništvo ZDA v Iraku tarča raketnih napadov

A.S./STA
8. 12. 2023, 13.14
Posodobljeno: 8. 12. 2023, 13.19
Deli članek:

Ameriško veleposlaništvo v Bagdadu, ki se nahaja v močno varovani zeleni coni iraške prestolnice, je bilo davi tarča raketnih napadov. Poškodovanih ni bilo, niti ni bilo škode.

Profimedia
Veleposlaništvo ZDA v Bagdadu. (slike je iz protestov iz leta 2019)

Odgovornost za napad ni prevzel še nihče, tiskovni predstavnik veleposlaništva pa je dejal, da kaže, da so ga izvedli z Iranom povezani skrajneži, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ponovil je še, da si ZDA pridržujejo pravico do samoobrambe in zaščite svojega osebja kjer koli na svetu.

Iraški premier Mohamed Šia al Sudani je napade na veleposlaništva obsodil kot nesprejemljive in opozoril, da spodkopavajo varnost in stabilnost Iraka. Varnostne sile je pozval, naj najdejo storilce, da jih bodo privedli pred roko pravice.

Od začetka vojne med Izraelom in palestinskim oboroženim gibanjem Hamas, ki ga podpira Iran, pred dvema mesecema, so bile ameriške in koalicijske sile v Iraku in Siriji tarča več deset napadov z raketami in droni, ki so jih izvedle Iranu naklonjene skupine.

Današnji napad pa je bil v tem obdobju prvi raketni napad na ameriško veleposlaništvo v Bagdadu, medtem ko se krepijo napetosti v regiji in bojazni, da bi se konflikt lahko razširil.

ZDA v Iraku in sosednji Siriji vzdržujejo vojaško prisotnost v okviru boja proti Islamski državi. V Iraku je nameščenih okoli 2500 ameriških vojakov, v Siriji pa 900.

Ameriške sile so bile v obeh državah po navedbah Washingtona od 17. oktobra tarče 78 napadov, v katerih je bilo ranjenih najmanj 62 ameriških vojakov.

Iraški parlament je leta 2020 sprejel resolucijo s pozivom k umiku ameriških in drugih tujih enot iz Iraka, potem ko je Irak postal bojišče med ZDA in Iranom. Američani so takrat v Bagdadu ubili iranskega generala Kasema Solejmanija, Iranci so vrnili z raketnim napadom na oporišči v Iraku.