Goljufa

Odganjala sta stenice, a sta v resnici molzla upokojence

S.R.
7. 12. 2023, 19.23
Posodobljeno: 7. 12. 2023, 19.23
Deli članek:

Francoska policija je aretirala dva goljufa, ki sta pod pretvezo odstranjevanja stenic praznila žepe upokojencem. Za storitev, ki je niso potrebovali, sta zaračunavala od 300 do 2100 evrov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Moška, ki sta delovala na vzhodu Francije, sta osumljena storitve kaznivega dejanja prevare. Ljudem, ki tega sploh niso potrebovali, sta za velike vsote nudila storitev odstranjevanja stenic. Bila sta prepričljiva, žrtve pa naivne. Modus operandi je bil naslednji. Najprej sta izbrala žrtev, običajno žensko, starejšo od 90 let, jo poklicala ter ji sporočila pretresljivo vest, da so njihovo sosesko preplavile stenice in da je nujno ukrepati. Tako sta spretno izkoriščala paniko zaradi stenic, ki se je to jesen zažrla v prebivalstvo več evropskih držav. Poročila o epidemijah posteljnih stenic, ki napadajo podzemne železnice, kinematografe, stanovanjske soseske in še kaj, so namreč polnile naslovnice številnih evropskih medijev, za vsem skupaj pa naj bi po ocenah francoskih obveščevalcev stali ruski troli.

Skratka, goljufa sta z lažjo dosegla, da so jima žrtve na stežaj odprle vrata, nato sta se pretvarjala, da po hišah in stanovanjih pršita sredstvo proti stenicam, žrtvam pa sta prodajala tudi nekakšno specialno mazilo za kožo, ki da stenice odganja. V resnici je šlo za preprosto kremo z aromo evkaliptusa. Posamezen obisk teh dveh lovcev na škodljivce je žrtev stal od 300 do 2100 evrov. A vsi jima niso nasedli oziroma so na goljufijo posumili pozneje.

Policija je namreč prejela devet prijav žrtev, ki jih je bilo glede na izsledke preiskave skupno najmanj 48. Policisti so na podlagi prijav osumljenca identificirali in ju začeli s prikritimi ukrepi opazovati. Nedavno so ju aretirali v Strasbourgu, ko sta po opravljenem »delu« zapustila dom svoje zadnje žrtve.