Sicilija in Sardinija

"Poletja bodo le še bolj vroča!" Proti evropskemu vročinskemu rekordu

G.G.
17. 7. 2023, 12.50
Posodobljeno: 11. 9. 2023, 19.11
Deli članek:

Sončni žarki pritiskajo, temperature se dvigujejo. Evropski rekord bi lahko padel na Siciliji in Sardiniji.

Profimedia
Polna plaža v Mondellu na Siciliji.

Meteorologi so zaradi izrednih vročinskih obremenitev v več državah razglasili rdeč alarm. V Italiji tudi danes v 16 večjih mestih velja najvišje opozorilo zaradi izjemne vročine. V Rimu je živo srebro v termometrih konec tedna prilezlo blizu številke 40, danes in jutri pa bodo še za dve ali tri stopinje višje. Trenutni rekord, 40,5 stopinj Celzija, ki so zabeležili avgusta 2007, je ogrožen. V nedeljo se je živo srebro predvsem na jugu države in otokih že povzpelo do 40 stopinj Celzija. Toliko so po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa namerili v Agrigentu, Caltanissetti, Catanii in Ragusi na Siciliji, v Olbii in Oristanu na Sardiniji ter v Tarantu v Apuliji. Najhuje je bilo v Siracusi ob jugovzhodni obali Sicilije, kjer so izmerili 41 stopinj.

Profimedia
Osvežitev v Rimu.

Italijanski vremenoslovec Giulio Betti je za primerjavo spomnil, da so se vročinski valovi dogajali tudi pred 50 in več leti, vendar vročina ni vztrajala tako dolgo, vmes so bila tudi obdobja bolj svežih in deževnih dni. »Spremenila se je tudi percepcija ljudi,« meni Betti, saj že nekaj bolj milih poletnih dni dojemamo kot ohladitev. Po njegovi razlagi, ki temelji na podatkih, ni več prave izmenjave med hladnejšimi in vročimi poletji. »Vsa poletja so vroča in bodo le še bolj vroča, normalna poletja so redkost,« pravi Betti.

Profimedia
Kitajski dopustniki se hladijo v morju na plaži v Qingdau.

V vasi Sanbao v kitajski regiji Xinjiang so v nedeljo namerili rekordnih 52,2 stopinje Celzija. Zaradi vročine so oblasti opozorile na možnost naravnih nesreč med poletjem. Rekordno temperaturo bi sicer kmalu lahko namerili tudi na Japonskem, poleg vročine pa del Azije pesti tudi močno deževje.

Vroč afriški zrak

Drugod po Južni Evropi vročina prav tako ne kaže znakov popuščanja. Atenska Akropola je danes v času najvišjih temperatur še tretji dan zapored zaprta za obiskovalce, temperature čez 40 stopinj Celzija pa bodo še nekaj dni vztrajale tudi v španski Andaluziji in na Kanarskih otokih ter Cipru, piše STA. Pred visokimi temperaturami svarijo tudi zdravstvene oblasti na Balkanu. Temperature se bodo okoli 40 stopinj Celzija gibale v Srbiji, Črni gori, Romuniji, Bolgariji, Albaniji, Severni Makedoniji in na Hrvaškem ter Kosovu. Najvišje opozorilo zaradi visokih temperatur je za jug države izdal tudi madžarski meteorološki urad.

Vroč afriški zrak nad celino prinaša tudi povečano nevarnost za nastanek gozdnih požarov, predvsem na območjih, kjer obstaja nevarnost nastanka neviht. Strokovnjaki prebivalcem svetujejo, da med 10. in 17. uro ne zapuščajo zaprtih prostorov.