Pogoji

Rusija ustavila izvoz žita prek Črnega morja

G.G./STA
17. 7. 2023, 12.09
Posodobljeno: 17. 7. 2023, 12.16
Deli članek:

Rusija začasno odstopa od mednarodnega sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine prek Črnega morja, so danes sporočili iz Kremlja in navedli, da odločitev ni povezana z današnjim napadom na krimski most, za katerega je odgovornost prevzela Ukrajina. Dodali so, da je Rusija pripravljena obnoviti sodelovanje, takoj ko bodo izpolnjeni zahtevani pogoji.

Profimedia
V petek je iz Odesse izplula zadnja ladja z ukrajinskim žitom.

"Danes črnomorski sporazum preneha veljati. Kot je dejal predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, je bil rok za izpolnitev naših zahtev 17. julij. Žal tisti del sporazuma, ki se nanaša na Rusijo, doslej ni bil uresničen," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Veljavnost sporazuma se bo sicer iztekla danes opolnoči po istanbulskem času oziroma ob 23. uri po srednjeevropskem.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova pa je dejala, da je Rusija o odločitvi danes že obvestila Ukrajino, pa tudi Turčijo in Združene narode, ki so julija lani sodelovali pri pogajanjih za sklenitev sporazuma.

Peskov je dejal še, da se bo Rusija "nemudoma vrnila k izvajanju sporazuma, ko bodo izpolnjene zahteve." Moskva je v preteklosti že večkrat zagrozila, da bo odpovedala sodelovanje pri sporazumu, če ne bodo v zadostni meri odpravljene ovire za izvoz ruskega žita in gnojil.